Diari Més

Un expert afirma que la microbiota intestinal influeix a l'addicció a l'alcohol

L'investigador de la UNIR Félix Gómez Gallego és un dels coautors de l'estudi que així ho acredita

Imatge d'un bar amb ampolles d'alcohol.

Un expert afirma que la microbiota intestinal influeix a l'addicció a l'alcoholPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La composició de la microbiota intestinal pot influir en l'addicció a l'alcohol mitjançant la ingesta de prebiòtics que regulin l'apetència a les begudes alcohòliques, ha detallat l'investigador de la UNIR Félix Gómez Gallego.

Aquest doctor en Ciències Biològiques i vicedegà de Qualitat de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) és un dels coautors d'una investigació, desenvolupada des del 2019 i publicada el mes passat a la revista mèdica Translational Psychiatry.

Aquest estudi ha estat liderat pel laboratori de Psicobiologia de la Universitat Complutense de Madrid, amb finançament de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, entre d'altres organismes públics.

La microbiota és el conjunt de microorganismes de l'aparell digestiu. impedir lentrada delements estranys.

Primer es van realitzar enquestes i anàlisis de femta entre un grup de 500 universitaris per determinar la seva composició intestinal, ha explicat, i es va concloure que els individus que consumeixen més alcohol tenen una proporció més gran de bacteris anomenats actinobacteris que els abstemis.

A més, al laboratori es va fer un estudi de recerca preclínica amb rates, que es van distribuir en dos grups: a un se'ls va provocar una dependència a l'alcohol i l'altre va funcionar com a «control», sense exposició a l'etanol.

Amb el temps, es van realitzar trasplantaments de microbiota entre aquests grups i es va concloure que els animals «control», quan reben microbiota de rates alcohòliques, consumeixen més alcohol.

Gómez Gallego ha explicat que aquesta investigació ha aportat "una nova perspectiva" per comprendre el metabolisme de l'alcohol i «ajuda a explicar per què no tots els individus responen igual al consum d'alcohol».

En identificar quin tipus de bacteris són responsables de l'alcoholisme, es poden utilitzar aliments prebiòtics per estimular el creixement de determinats microbacteris que fermenten la fibra d'aquest menjar i produir metabòlits que influeixin en la regulació dels patrons de consum de l'alcohol.

El pas següent de la investigació, ha detallat, serà programar i planificar altres experiments amb animals de laboratori, als quals es donaran diferents tipus de fibra per comprovar si influeixen en el seu comportament davant el consum voluntari d'alcohol.

Després, l'estudi continuarà amb assaigs en humans, amb l'administració de productes prebiòtics, per confirmar si el consum de fibra té influència en els patrons de consum d'alcohol.

Tot i que els estudis de la microbiota són relativament recents, també s'ha investigat la seva influència a l'obesitat, en malalties mentals com la depressió i trastorns com l'ansietat, ha indicat aquest expert, ha indicat.

tracking