Diari Més

Energia

El preu de la llum es desploma un 33% i marcarà diumenge 127,23 euros/MWh

L'import màxim es registrarà entre les 21:00 i les 22:00, quan serà de 226,18 euros/MWh

Un comptador de llum

El preu de la llum baixa un 41,4% aquest diumenge i se situa per sota els 120 euros per MWh per primera vegada el 2022ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l'electricitat al mercat majorista (pool) s'ha situat per diumenge, 15 de maig, en 127,23 euros el megawatt hora (euros/MWh), fet que suposa un descens de més del 33% respecte al valor fixat per a aquest dissabte, en el que serà el seu preu més baix des de començament de mes.

Segons les dades de l'operador del mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu màxim es registrarà entre les 21:00 i les 22:00, quan serà de 226,18 euros/MWh, mentre que el mínim arribarà als 1,03 euros/MWh entre les 15.00 i les 17.00.

Així, el preu d'aquest diumenge, dia de la setmana en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor, serà el més baix des de començament de mes, i el més barat des del 23 d'abril passat, quan la llum es pagava a 86,25 euros/MWh.

Tot i aquesta caiguda, la segona consecutiva, el preu de la llum quintuplica l'import que va marcar durant el tercer diumenge de maig de l'any anterior (26,65 euros), encara que es manté un 38% per sota respecte a les xifres del 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d'Ucraïna.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament a la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits més de 10 milions de consumidors a Espanya, i serveixen de referència per als altres 18 milions que contracten el subministrament al mercat lliure.

En aquest sentit, la invasió russa d'Ucraïna està provocant tensions al mercat de l'energia, especialment en el cas del gas, a causa del risc que les importacions russes cap a Europa es vegin frenades per les sancions imposades per la Unió Europea.

El Govern espanyol ha aprovat un pla nacional de resposta davant les conseqüències econòmiques i socials de la situació a Ucraïna, que inclou la pròrroga de la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum fins al proper 30 de juny, i l'ampliació del bo social elèctric fins a assolir els 1,9 milions de llars beneficiàries.

A més, després de rebre el reconeixement per part del Consell Europeu de la dificultat d'Espanya i Portugal per fer front als elevats preus de l'energia a causa del baix nivell d'interconnexions amb la resta del continent, els dos països han posat en marxa un mecanisme que limitarà el preu del gas destinat a producció elèctrica durant 12 mesos.

Aquest mecanisme, que toparà el preu del gas a una mitjana de 48,8 euros/MWh mentre duri la mesura, permetrà que el preu de l'electricitat al mercat majorista (pool) baixi un 40 % fins als 130 euros el megawatt hora ( MWh) a partir del juny, segons els càlculs de l'Executiu.

Pel que fa a la resta de països europeus, al Regne Unit el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana de 103,41 lliures (uns 122 euros), mentre que a Alemanya ho farà a 149,03 euros; a França, a 147,72 euros; a Itàlia, a 217,56 euros; ia Portugal, al mateix preu que a Espanya en compartir mercat.

tracking