Diari Més

Geopolítica

El president de Finlàndia truca Putin per informar-lo de la intenció d'unir-se a l'OTAN

«Ha estat una conversa directa, inequívoca i sense exageracions», ha afirmat Sauli Niinistö

El president de Rússia, Vladímir Putin, anuncia l'inici d'un atac militar contra Ucraïna a través d'un discurs televisat.

Putin justifica la invasió d'Ucraïna: «L'OTAN ha començat una guerra contra nosaltres»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, ha trucat aquest dissabte el seu homòleg rus, Vladímir Putin, per informar-lo de la intenció del país nòrdic de sol·licitar l'adhesió a l'OTAN. «Les demandes russes de finals del 2021 per evitar que els països s'uneixin a l'OTAN i la invasió massiva d'Ucraïna el febrer de 2022 han alterat l'entorn de seguretat de Finlàndia», ha justificat Niinistö en la seva conversa telefònica amb Putin. El president de Finlàndia ha precisat que la decisió per entrar a l'OTAN es farà efectiva «en els pròxims dies». «La trucada ha estat directa, inequívoca i sense exageracions. Evitar les tensions s'ha considerat important», ha detallat Niinistö a través d'un comunicat de la presidència finesa.

Putin adverteix Finlàndia: «És una decisió errònia»

«En unir-se a l'OTAN, Finlàndia reforça la pròpia seguretat i assumeix la seva responsabilitat. I en el futur, Finlàndia també vol atendre les qüestions pràctiques de ser un veí de Rússia d'una forma correcta i professional», ha continuat el president finès, que ha insistit també en la seva «profunda preocupació» pel patiment humà causat per la guerra i ha demanat que es garanteixi l'evacuació de civils d'Ucraïna. Per la seva banda, el president rus, Vladimir Putin, ha advertit Sauli Niinistö que la renúncia a la neutralitat de Finlàndia per ingressar a l'OTAN es tracta d'una «decisió errònia». «Aquesta renúncia a la tradicional política de neutralitat militar és una equivocació, ja que no existeix cap amenaça per a la seguretat de Finlàndia», ha informat el Kremlin.

tracking