Diari Més

Descobreixen nous beneficis de l'orxata natural a la microbiota intestinal

Així ho demostra un nou estudi, que se centra en un perfil microbià més saludable

Un got d'orxata.

Descobreixen nous beneficis de l'orxata natural a la microbiota intestinalWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'orxata és una beguda típica de la Comunitat Valenciana, que presenta alguns beneficis per a la salut i, de fet, se segueixen afegint al llistat de nous.

És el que ha passat amb un nou estudi dut a terme per l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que ha assenyalat que prendre un bon got d'orxata natural durant tres dies millora la microbiota intestinal associats a un perfil microbià més saludable.

L'estudi sobre els efectes de l'orxata

La investigació, que ha estat publicada a Nutrients, s'ha realitzat sobre una mostra de 35 voluntaris que van prendre 300 mil·lilitres diaris d'orxata sense pasteuritzar, amb tot el midó i sense sucre afegit, durant tres dies. Els resultats suggereixen que el consum d'aquest producte tradicional elaborat a partir de la xufa pot millorar la salut digestiva i l'estat general de salut.

L'estudi va analitzar la microbiota intestinal, els microorganismes presents al sistema digestiu, de les persones voluntàries abans i després del consum d'orxata natural no pasteuritzada i sense sucre afegit. Aquest producte tradicional és ric en midó resistent, en àcid oleic (com l'oli d'oliva) i aporta antioxidants (polifenols) presents a la xufa, d'on s'obté.

A les persones voluntàries (totes més grans i amb bon estat de salut) se'ls va oferir un got gran d'orxata natural (300 mil·lilitres) sense pasteuritzar durant 3 dies, i es van obtenir mostres de femta abans i després de prendre-la.

Els resultats de la investigació

L'anàlisi de la microbiota intestinal per seqüenciació de l'ADN microbià va mostrar tres perfils de microorganismes als voluntaris abans de l'estudi. Aquests perfils van canviar en tots els casos després del consum d'orxata, sent enriquits amb diversos bacteris beneficiosos i precursores de butirat, substància amb múltiples beneficis per a l'intestí i el sistema immune.

«En només 3 dies, les poblacions bacterianes de tots els voluntaris van canviar cap a patrons microbians més saludables, similars als que promou la dieta mediterrània o vegetariana», assegura Gaspar Pérez, l'investigador del CSIC a l'IATA que lidera l'estudi.

En concret, després de l'assaig els investigadors van observar que augmentava la presència de bacteris com 'Akkermansia' (associada a la pèrdua de pes), 'Christenellaceae' i 'Clostridiales', a més de 'Faecalibacterium' (associada al control de la glucosa), 'Bifidobacterium' i 'Lachnospira'. «Es tracta d'espècies que ja existien al sistema digestiu dels voluntaris», recorda Gaspar Pérez, «però que el consum d'orxata natural ha fomentat, millorant el perfil de la microbiota intestinal de les persones que van participar a l'assaig».

Després del cervell, el sistema digestiu concentra el major nombre de connexions nervioses del cos, així com el 70% de les cèl·lules immunitàries. Per tant, el funcionament correcte de l'intestí influeix notablement sobre l'estat de salut i el benestar general. «Al nostre estudi hem vist que l'orxata natural sense sucre estimula la proliferació de bacteris beneficiosos que ajuden a mantenir un correcte funcionament digestiu», destaca el científic del CSIC.

tracking