Diari Més

Aquestes són les fruites i verdures que ajuden a prevenir la demència

Es tracta d'aconseguir uns nivells alts en sang dels antioxidants luteïna i zeaxantina i beta-criptoxantina

La demència és un trastorn cognitiu greu

Aquestes són les fruites i verdures que ajuden a prevenir la demènciaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alimentació influeix en el desenvolupament de tot el nostre sistema, inclòs el cervell i les funcions vitals que en depenen, per la qual cosa dur a terme una dieta equilibrada i saludable pot evitar diferents afeccions.

És el cas de la demència, ja que un estudi ha demostrat que els nivells més grans d'antioxidants a la sang poden ajudar a evitar aquest tipus de problemes.

L'estudi, publicat a l'edició online de Neurology, va descobrir que les persones amb els nivells més alts dels antioxidants luteïna i zeaxantina i beta-criptoxantina a la seva sang tenien menys probabilitats de desenvolupar demència dècades després que les persones amb nivells més baixos dels antioxidants.

Fruites i verdures que tenen aquests antioxidants

La luteïna i la zeaxantina es troben en verdures de fulla verda, mentre que la beta-criptoxantina es troba en algunes fruites:

  • Col arrissada
  • Espinacs
  • Brocoli
  • Pèsols
  • Taronges
  • Papaia
  • Mandarines
  • Caquis

«Allargar el funcionament cognitiu de les persones és un repte important per a la salut pública», afirma l'autora de l'estudi, May A. Beydoun, doctora en Filosofia i Lletres, de l'Institut Nacional de l'Envelliment dels Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Units .

«Els antioxidants poden ajudar a protegir el cervell de l'estrès oxidatiu, que pot causar danys cel·lulars. Es necessiten més estudis per comprovar si l'addició d'aquests antioxidants pot ajudar a protegir el cervell de la demència», afegeix.

L'estudi i els resultats

A l'estudi hi van participar 7.283 persones que tenien almenys 45 anys a l'inici de l'estudi. Se'ls va fer un examen físic, una entrevista i una anàlisi de sang per determinar els nivells d'antioxidants al començament de l'estudi. A continuació, se'ls va fer un seguiment durant una mitjana de 16 anys per veure qui desenvolupaven demència.

Els participants es van dividir en tres grups en funció dels seus nivells d'antioxidants a la sang. Les persones amb les majors quantitats de luteïna i zeaxantina eren menys propenses a desenvolupar demència que les que tenien nivells més baixos.

Cada augment de la desviació estàndard als nivells de luteïna i zeaxantina, aproximadament 15,4 micromoles/litre, es va associar amb una disminució del 7% del risc de demència. En el cas de la betacriptoxantina, cada desviació estàndard dels nivells, aproximadament 8,6 micromols/litre, es va associar amb una reducció del 14% del risc de demència.

«És important assenyalar que l'efecte d'aquests antioxidants sobre el risc de demència es va reduir una mica quan vam tenir en compte altres factors com l'educació, els ingressos i l'activitat física, per això és possible que aquests factors ajudin a explicar la relació entre els nivells d'antioxidants i la demència», apunta Beydoun.

tracking