Diari Més

Consum

El Govern aprova el límit del preu del gas per abaratir la llum

Estarà en vigor durant 12 mesos i rondarà els 48,8 euros/megawatt hora

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

El Govern aprova el límit del preu del gas per abaratir la llumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern aprova aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari el mecanisme per limitar el preu del gas destinat a producció elèctrica, que rondarà els 48,8 euros/megawatt hora (MWh) durant els dotze mesos que estarà en vigor.

La mesura, que serà aprovada simultàniament pels executius espanyol i portuguès, pretén alleujar les factures dels consumidors, domèstics i industrials, amb tarifes indexades al mercat majorista de l'electricitat o pool, els més afectats per la crisi actual i la pujada dels preus de l'energia.

La vigília del Consell de Ministres extraordinari, el president del Govern, Pedro Sánchez, va confirmar que el preu topall del gas es fixarà, inicialment, en 40 euros/MWh «enfront dels gairebé 80 euros de mitjana que ha marcat el darrer trimestre».

El mecanisme, que, segons els càlculs del seu gabinet, permetrà reduir la factura al voltant d'un 30% per a un consumidor mitjà amb tarifa indexada al pool, «tindrà vigència durant els propers dotze mesos, garantint un preu mitjà de 48,8 euros/MWh, fet que suposarà una important protecció».

Quan els dos Executius donin el seu vistiplau, el mecanisme es remetrà «immediatament» a la Comissió Europea, que «ha d'adoptar una decisió del col·legi de comissaris per fer efectiva la seva aplicació», segons ha explicat aquests dies la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

D'acord amb la també vicepresidenta tercera del Govern, la idea és que aquest sistema estigui «plenament operatiu d'aquí a uns quants dies, d'aquí a unes setmanes».

El 26 d'abril passat, Espanya i Portugal van anunciar que havien arribat a un «acord polític» amb la Comissió Europea per limitar el preu del gas al mercat majorista de l'electricitat dels dos països, una matèria primera utilitzada per les centrals de cicle combinat per produir llum.

A falta de conèixer els detalls, el mecanisme beneficiarà el 40% dels consumidors domèstics -aquells que tenen tarifa regulada o PVPC, uns 11 milions- i fins al 80% dels industrials, les factures dels quals estan vinculades al pool.

tracking