Diari Més

Tractar la covid com una grip podria ser un problema per a persones vulnerables

Experts adverteixen que és important afrontar aquells contextos que empitjoren l'impacte de la pandèmia

Imatge d'arxiu d'una mascareta quirúrgica.

El Suprem aplica un agreujant de disfressa a un robatori comès amb mascaretaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molts països han començat a posar fi a l'excepcionalitat de la pandèmia, acabant amb moltes de les restriccions que es van posar en marxa per a frenar l'avanç de la pandèmia i passant a tractar la malaltiade la mateixa manera que altres virus respiratoris comuns.

No obstant això, i encara que és cert que les vacunes atorguen una forta protecció a la majoria de les persones, la malaltia continua circulant i això podria comportar alguns riscos, especialment per a uns certs sectors de la població.

Lliçons ignorades

Així ho adverteix una declaració publicada al mitjà científic Journal of GeneralInternalMedicineper experts de la Universitat d'Illinois (els Estats Units) i la Universitat de Califòrnia (els Estats Units).

Aquests autors no s'oposen necessàriament a l'aixecament d'algunes de les restriccions més invasives, sinó que apunten al fet que el concepte de 'nova normalitat' comporta un cert risc d'ignorar lliçonsimportants de la pandèmia: concretament, el risc especialment elevat al qual es troben subjectes certes demografies.

D'una banda, estan les persones amb malalties cròniques no transmissibles (ECNT). Es tracta de malalties no contagioses que duren almenys un any, i inclouen algunes com el càncer, la diabetis o les malalties cardíaques. Són actualment la principal causa de mort al món, i quan coincideixen en un mateix pacient incrementen de manera molt important el risc de patir complicacions greus de la infecció pel SARS-CoV-2.

Per un altre, estan les persones de nivell socioeconòmic menor i, especialment en països com els Estats Units, les minories ètniques, que suportenuna major càrrega de la malaltia per la covid-19.

Alguns passos immediats

Així, creuen que l'estratègia de 'nova normalitat' als Estats Units se centra gairebé exclusivament en la pandèmia de SARS-CoV-2, i no prou enels contextosen el qual aquesta malaltia resulta més nociva.

Per exemple, argumenten que elcontrol i la prevenció de lesECNThauria de prendre un paper prioritari en les polítiques sanitàries, a fi de reduir no només les instàncies greus de lacovid, que continuen donant-se, sinó també els de possibles futures epidèmies.

D'aquesta manera, creuen que és important millorar els sistemes de garbellat i tractament de moltes d'aquestes patologies; o també aprendre de les campanyes de promoció de la vacunació enfront de la covid-19 per a millorar les campanyes de conscienciació per a adoptar hàbits saludables que prevenen algunesECNT.

Similarment, creuen que haurien de prendre's mesures per a minimitzar la desigualtat en l'accés als recursos sanitarisentre diferents comunitats, per a, d'aquesta manera, poder disminuir també l'impacte dels brots en aquelles poblacions que són més vulnerables a ells.

tracking