Diari Més

Pegasus va afectar els dispositius de Sánchez, Robles i Marlaska

El Centre Criptològic detecta un intent infructuós d'infecció del terminal del ministre d'Agricultura

Imatge d'arxiu del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Pegasus va afectar els dispositius de Sánchez, Robles i MarlaskaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha fet públics els resultats de l'anàlisi dels mòbils dels membres del govern espanyol per part del Centre Criptològic Nacional, que determina que es van infectar amb el sistema Pegasus els dispositius del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Segons aquesta anàlisi, també hi va haver un intent infructuós d'espionatge al ministre d'Agricultura, Luis Planas. El govern espanyol no identifica per ara qui hi ha darrere d'aquests atacs.

La infecció dels mòbils del president espanyol i de la ministra de Defesa es va produir els mesos de maig i juny del 2021, i l'anàlisi del dispositiu de Marlaska ha assenyalat que la infecció del dispositiu del ministre va tenir lloc també el juny del 2021, igual que l'intent d'intrusió al dispositiu de Planas.

Segons Rodríguez, a part d'aquests tres mòbils i de l'intent d'infecció del de Planas no s'han detectat altres activitats d'espionatge als dispositius de la resta de membres del govern. L'anàlisi va incloure els membres actuals del govern espanyol i no hi ha informació sobre els ministres que han abandonat l'executiu en els últims anys.

El Centre Criptològic Nacional (CCN) va començar a analitzar els terminals a petició de l'executiu espanyol arran de l'escàndol Catalangate, l'espionatge a líders independentistes destapat per Citizen Lab i publicat per The New Yorker que va portar la Moncloa a sospitar també de possible espionatge als seus dispositius.

El govern espanyol posarà ara el resultat d'aquestes anàlisis a disposició de l'Audiència Nacional, que ja ha obert una causa per l'espionatge a Sánchez i Robles i que la podria ampliar a petició de l'executiu per al de Marlaska. La setmana passada el jutge que porta el cas, José Luis Calama, va declarar secreta la causa.

Fonts de govern espanyol van avançar a l'ACN la setmana passada que el volum de dades sostretes d'un dels dispositius del ministre de l'Interior és baix, i possiblement es correspon únicament a missatges de whatsapp i de text.

Les mateixes fonts van confirmar la informació publicada per diversos mitjans que apunta que l'exministra d'Exteriors, Arancha González Laya, també va ser espiada durant el seu mandat.

tracking