Diari Més

Descobreixen la causa de mort de les neurones que causa símptomes de Parkison

La troballa dels investigadors espanyols podria ajudar en el desenvolupament de noves teràpies

El Parkinson afecta més de l'1% de la població.

Identifiquen un grup de marcadors genètics vinculats amb l'inici dels símptomes del ParkinsonPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incapacitat de les neurones per a dividir-se i la situació que es vegin forçades a això per l'absència o disfunció del gen que expressa la proteïna DJ1 provoca la seva mort i amb això molts símptomes característics de la malaltia de Parkinson, segons revela un estudi de la Universitat de Còrdova.

Segons ha informat la institució acadèmica cordovesa, el treball revela per primera vegada en ratolins la relació entre la disfunció de la proteïna DJ1 i l'inici del cicle cel·lular que dona lloc a la mort neuronal, una troballa que podria ajudar en el futur al desenvolupament de nous enfocaments terapèutics.

La relació entre la proteïna DJ1 i el Parkinson, una malaltia que afecta a prop de set milions de persones a tot el món, ja havia estat demostrada, encara que fins avui es desconeixia la seva funció exacta.

L'equip de recerca ha realitzat un estudi comparatiu entre neurones del cervell de ratolins que tenen aquest gen actiu i neurones que manquen d'ell, amb l'objectiu de «comparar les diferències entre tots dos patrons de proteïnes i estudiar així els mecanismes que poden estar alterats», explica Raquel Requejo, investigadora principal de l'estudi i membre del grup BIO126 de la Universitat de Còrdova.

Segons els resultats de la recerca, l'absència o disfunció del gen que expressa la proteïna DJ1 provoca que s'activi el que es coneix com a cicle cel·lular, el procés mitjançant el qual les cèl·lules es divideixen, és a dir, la maquinària que usen les cèl·lules per a reemplaçar a unes altres que han mort, tal com succeeix, per exemple, en una ferida que fa cicatriu.

Les neurones no tenen capacitat per a dividir-se i, tanmateix, 'reben instruccions' per a això mitjançant l'activació d'un cicle cel·lular que en condicions normals no hauria de produir-se, per la qual cosa quan aquest gen està alterat, les neurones es veuen forçades a una divisió que són incapaces de completar i acaben morint, provocant, així, molts símptomes característics del Parkinson.

Això és el que es coneix en la literatura científica com a «cicle cel·lular aberrant» i la seva relació «amb aquesta malaltia neurodegenerativa i l'absència de la proteïna DJ1 ha estat descrita per primera vegada en aquest estudi», subratlla la investigadora Raquel Requejo.

tracking