Diari Més

Sanitat contempla si cal posar una quarta dosi de la vacuna contra la covid

Alguns experts aposten per esperar l'evolució de la pandèmia les properes setmanes

Pla detall d'un estoig amb diverses xeringues amb dosis de la vacuna contra la covid-19.

Sanitat aprova una quarta dosi de la vacuna per a immunodeprimits cinc mesos després de la terceraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quarta dosi contra la covid-19, o segon reforç, encara haurà d'esperar algunes setmanes abans que la Comissió de Salut Pública emeti una resolució mentre Múrcia, Andalusia, Galícia o Astúries apremien a Sanitat que li doni llum verda davant d'un escenari de més contagis, que està afectant principalment els més grans de 80 anys.

Dijous passat es va reunir la Comissió de Salut Pública, amb la Ponència d'Alertes i la de Vigilància, per debatre, entre d'altres assumptes, la situació epidemiològica per la pandèmia i l'estat de la vacunació a Espanya.

Encara no hi ha una decisió definitiva respecte a la quarta dosi per a la gent gran, sobre la qual experts i organismes com l'Agència Europea del Medicament (EMA) insisteixen que no hi ha prou evidència científica, encara que països com França i Alemanya s'han avançat a administrar aquest segon reforç a majors de 60 anys i personal sanitari.

Fins ara, a Espanya només s'inocula als immunodeprimits.

Preocupa el repunt de la incidència en les darreres setmanes, principalment per l'efecte en col·lectius considerats com a més vulnerables com els més grans de 80 anys.

Un grup d'edat en el que el nivell de transmissió, malgrat ser un dels que encara prenen més mesures contra el contagi, ha escalat significativament les últimes setmanes i supera els 1.000 casos per cada 100.000 habitants, amb la qual cosa duplica el nivell de risc alt de transmissió.

Alguns experts aposten per esperar l'evolució de la pandèmia les properes setmanes però amb el focus en els ingressos hospitalaris i defuncions, que es concentren en gran mesura en aquest grup etari. També estarà al tauler la vacuna espanyola d'HYPRA, que es preveu que surti dels laboratoris, previsiblement, a partir de l'estiu.

Fins ara, gairebé 25 milions de ciutadans a Espanya han rebut la tercera vacuna contra la Covid-19, la d'ARN-missatger de Pfizer o Moderna.

El 92% dels ciutadans de 70 anys a més ja estan coberts amb aquest reforç, és a dir més de 6,3 milions en aquest rang d'edat.

Alguns experts sostenen que tres dosis són suficients per prevenir una infecció greu, hospitalització o mort per Covid-19 i apunten a l'alt percentatge de protecció gràcies a la vacunació després de sis onades de la pandèmia, amb una última que ha estat massiva per òmicron i que es resisteix a desaparèixer encara a través de les seves diferents variants i llinatges.

No obstant això, s'obre el debat entre experts i autoritats sanitàries sobre la situació dels col·lectius de més edat, principalment el dels ciutadans de més de 80 anys, atès que no es coneix amb certesa el grau i la durada de la resposta immunològica a aquestes alçades.

Preocupació per les noves variants

A l'escenari han entrat en joc noves variants com la XE -fruit de la recombinació de la BA.1 i la BA.2-, la BA.2.12.1 que avança de moment als Estats Units i que es contempla com a més contagiosa que el sublinatge BA.2 del que prové i la BA.4 I BA.5, que podria estar darrere d'una nova onada de contagis a Sud-àfrica.

Allà, el Govern ha alertat sobre l'inici d'una nova onada de Covid-19, la cinquena per aquest país de l'hemisferi sud, a la llum de l'augment dels casos detectat durant les darreres dues setmanes i que s'atribueix a la BA.4 i BA.5 després de la troballa.

Els casos s'han multiplicat les dues últimes setmanes des dels 2.000 diaris fins a superar els 6.300, mentre que la taxa de positivitat dels tests al país també ha augmentat significativament els últims dies, amb una tendència creixent de les admissions hospitalàries.

A Espanya preval la BA.2 d'òmicron, amb entre un 61 i 100% dels casos segons el territori i s'han identificat almenys 9 casos de la XE (que repunta al Regne Unit), mentre que la secció de Virologia del Laboratori de Microbiologia de l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA), a Oviedo, ha informat els últims dies que ja ha identificat dotze casos de nous BA.4 i BA.5, la que avança a Sud-àfrica.

Sobre aquests nous llinatges, l'11 d'abril passat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar que té sota vigilància la BA.4 i BA.5, les mutacions addicionals de les quals s'han d'estudiar més a fons per comprendre el seu impacte en el potencial de escapament immunològic».

tracking