Diari Més

Bono ofereix un concert sorpresa des d'una estació del metro de Kíev

El cantant d'U2 va visitar les ciutats bombardejades de Borodyanka i Irpin i la fossa comuna de Bucha

Bono actúa con el cantante ucraniano Taras Topolya de la banda Antytila, que ahora sirve en el ejército ucraniano.

Bono ofereix un concert sorpresa des d'una estació del metro de KíevEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cantant irlandès Bono, líder de la banda U2, va visitar juntament amb el guitarrista The Edge aquest diumenge les ciutats bombardejades de Borodyanka i Irpin i la fossa comuna de Bucha, símbol de les atrocitats que l'Exèrcit rus va cometre durant la seva ocupació, el dia en què Ucraïna celebra per primera vegada el 8 de maig el dia de la Victòria contra el nazisme, que abans es commemorava el 9.

Just un mes després de publicar la seva cançó Walk on Ukraine dedicada als ucraïnesos víctimes de la invasió russa, Bono es va dirigir a les zones més afectades per la invasió, segons va dir, a petició del president Volodimir Zelenski, que veurà després.

A la bombardejada Borodyanka, després de llegir un poema al costat de l'estàtua del poeta ucraïnès Taras Xevtxenko, va expressar la seva confiança que la gent jove de Rússia canviï i faci fora el president Putin.

Segons va explicar als periodistes, el president Zelenski li va demanar estar present el dia de la Victòria contra el nazisme que Ucraïna celebra per primera vegada un dia abans que Rússia i la resta de les exrepúbliques soviètiques.

«Els russos anomenen el dia de la Victòria a demà, i això ha canviat», va remarcar Bono, que va denunciar a més que la guerra a Ucraïna és «la guerra d'un sol home», en referència a Putin.

També The Edge, el guitarrista de la seva banda, va anar amb ell a Borodyanka i va denunciar que els russos ataquen els poetes. «Això significa que tenen por de l'art», va assegurar als periodistes.

Tant Bono com The Edge van ser rebuts per autoritats dels tres municipis que els van explicar les atrocitats que els ocupants russos van fer en aquestes zones, on es torna a poc a poc a la vida enmig d'un paisatge de destrucció.

A Bucha, on va ser rebut per un sacerdot que li va explicar els processos d'exhumació i d'identificació de cadàvers, Bono es va interessar per com l'Església russa podia explicar i justificar davant dels seus fidels aquesta destrucció.

Després de visitar la fossa, el cantant d'U2 va entrar al temple per estar tranquil i en silenci en un ambient privat.

La seva cançó Walk on Ukraine crida a la comunitat internacional a donar suport als ucraïnesos, tant als que lluiten com als que han fugit.

Abans de la visita a aquestes tres ciutats el cantant irlandès va brindar un concert espontani des d'una estació del metro de Kíev, com a aportació personal a la pau i coincidint amb l'anomenat Dia de la Victòria sobre l'Alemanya nazi i la fi de la II Guerra Mundial a Europa.

«Tots resem amb vosaltres perquè pugueu assolir aviat la pau», va dir Bono, segons un vídeo penjat a la plataforma Youtube per diversos portals ucraïnesos.

El cantant i activista irlandès va agafar el micròfon i va interpretar per als grups de ciutadans congregats a l'estació algunes peces mítiques del seu repertori, com Desire i With or without you, encara que el moment crucial es va donar quan va cantar Stand by me.

L'actuació de Bono es va donar per sorpresa, sense avís previ, i dins de les activitats del cantant en causes humanitàries de diverses parts del món, sigui en situacions de guerra, contra la fam o contra estralls globals.

Bucha, una ciutat d'una mica més de 35.000 habitants al costat de Kíev, va ser presa per les forces russes el 31 de març passat. En ser alliberada el 2 d'abril es van descobrir carrers coberts amb cadàvers d'homes vestits de civils i fins i tot dones i nens. Almenys 280 cossos van ser trobats, alguns amb mans tallades, en una massacre que s'investiga per la possible comissió crims de guerra.

A Irpin els bombardejos van destruir prop d'un 70% de les zones edificades, gran part residencials, ia Borodyanka els míssils russos van danyar la meitat dels seus edificis.

tracking