Diari Més

Quanta aigua cal beure al dia?

Un metge espanyol desmenteix un dels grans mites de la humanitat en un llibre

La quantitat d'aigua que hem d'ingerir depèn de molts factors diferents.

Quanta aigua cal beure al dia?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fernando Fabiani, metge i cirurgià, expert en coaching i divulgador científic en mitjans de comunicació i xarxes socials explica al seu llibre '¿Te puedo hablar claro?' per què no has de beure dos litres d'aigua al dia.

«No, no s'han de beure dos litres d'aigua al dia. A mitjans del segle XX algú va dir als Estats Units que era recomanable beure un mil·lilitre d'aigua per cada caloria, però sense base científica. Així, per 2.000 calories, dos litres d'aigua. I trenta anys més tard, un altre va dir que sí, que uns sis o vuit vasos d'aigua al dia eren recomanables. Amb la mateixa base científica que el primer: cap», assegura.

Són molts els experts en salut i nutrició els que han demostrat en estudis que la recomanació de beure almenys dos litres d'aigua al dia no té base científica. Una de les investigacions més comentades sobre el tema és una revisió d'articles publicada el 2002 a la revista American Physiological Society. Algunes de les conclusions, com explicava el dietista-nutricionista i biòleg Juan Revenga en un article, són que aquesta recomanació pot resultar excessiva per a una persona sana en un clima temperat i una vida sedentària. I que la recomanació podria ser més perjudicial que beneficiosa si es té en compte el risc d'hiponatrèmia (nivells baixos de sodi en sang).

Aleshores, quants litres cal beure? Realment, hem de beure per cobrir la set que tinguem. També ho diu la publicació Importància de l'Aigua en la Hidratació de la Població Espanyola, editada per la Federació Espanyola de Societats de Nutrició Alimentació i Dietètica: «Per a qualsevol persona sana, la set és una guia adequada per prendre aigua, excepte en els nadons, els esportistes i les persones malaltes». És més, la quantitat d'aigua que hem d'ingerir depèn de molts factors diferents:

1. De l'edat.

2. De la composició corporal.

3. De l'ambient en el qual ens trobem.

4. Massa corporal.

5. De la calor.

6. Exercici físic

Tanmateix, hi ha situacions que és necessari beure més aigua de la que ens demana el cos. Aquests casos són si tenim patologies concretes, som persones grans, si fem esport de llarga durada o màxima intensitat, patologies que causin diarrees o vòmits.

tracking