Diari Més

L'OMS eleva a 15 milions les morts per còvid, el doble del calculat

L'organisme apunta «a la necessitat que tots els països inverteixin en sistemes sanitaris més forts que siguin capaços de mantenir els serveis sanitaris en temps de crisi»

Pla general d'un passadís de l'UCI de Vall d'Hebron que atén pacients covid.

Salut notifica 380 nous positius per covid a la demarcació de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit que la pandèmia de Covid-19 ha causat prop de 15 milions de morts directes i indirectes a tot el món, el doble del que inicialment s'havia calculat.

En total, l'organisme sanitari ha indicat que calcula que 14,9 milions de morts poden associar-se a la pandèmia, cosa que representa un punt mitjà entre un mínim de 13,3 milions i un màxim de 16,6 milions de morts comptabilitzades de l'1 de gener del 2020 al 31 de desembre del 2021.

Aquest total inclou els 6,24 milions de decessos per covid notificats oficialment a l'OMS pels seus 194 països membres.

La resta correspon a morts causades per la covid però que no van ser reportades com a tals, així com aquelles causades per altres malalties que no van poder ser ateses a causa de la sobrecàrrega que van patir els sistemes sanitaris a l'etapa aguda de la pandèmia.

L'organització ha cridat aquest càlcul «mort en excés», és a dir, la diferència entre les morts que es van registrar en el període de dos anys i les que podrien haver-se esperat si no hagués passat la pandèmia.

En aquest resultat també hi han influït morts que des de cert punt de vista es van «evitar» perquè els confinaments van reduir el risc d'accidents de trànsit i ocupacionals.

«Aquestes dades no només apunten a l'impacte de la pandèmia, sinó a la necessitat que tots els països inverteixin en sistemes sanitaris més forts que siguin capaços de mantenir els serveis sanitaris en temps de crisi, i que tinguin sistemes d?'nformació sanitària forts», va declarar el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

tracking