Diari Més

Un 13% dels ingressats per covid té símptomes neurològics greus

Un de cada deu pacients patia encefalopatia en el moment de l'ingrés hospitalari

Una professional sanitària monitoritza un pacient covid ingressat a l'UCI de Vall d'Hebron.

UCI, Vall d'Hebron, covid, pandèmia, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé el 13% dels pacients ingressats per Covid-19 durant el primer any de la pandèmia va desenvolupar manifestacions neurològiques greus, assenyala un estudi que va analitzar les dades de 16.225 pacients a 24 països.

La investigació encapçalada per la Universitat de Boston i que publica Critical Care Explorations tenia com a objectiu descriure la prevalença, els factors de risc associats i el resultat de manifestacions neurològiques greus en pacients hospitalitzats per coronavirus.

El SARS-CoV-2 provoca, segons les proves, la disfunció de múltiples sistemes orgànics, inclòs el nerviós, i els símptomes neurològics es produeixen «sovint» fins i tot en pacients amb malaltia lleu, a més en algunes persones poden continuar com a part de la covid persistent.

L'equip va estudiar 16.225 pacients de 179 hospitals a 24 països i va descobrir que gairebé el 13% dels ingressats el primer any de la pandèmia va desenvolupar manifestacions neurològiques greus.

Les dades indiquen que 1.656 (10,2 %) van tenir encefalopatia (qualsevol malaltia difusa del cervell que altera la funció o estructura cerebral) en el moment de l'ingrés; 331 (2%) van patir un accident cerebrovascular; 243 (1,5%) van manifestar convulsions i 73 (0,5%) meningitis o encefalitis al moment de l'ingrés o durant l'hospitalització.

«Les nostres troballes mostren que l'encefalopatia en el moment de l'ingrés hospitalari és present, almenys, en un de cada deu pacients amb infecció per SARS-CoV-2, mentre que l'ictus, les convulsions i la meningitis/encefalitis van ser molt menys comunes», va explicar una de les autores, Anna Cervantes-Arslanian, de la Universitat de Boston.

Totes les manifestacions neurològiques greus s'associaven a una major gravetat de la malaltia, una necessitat més gran d'intervencions a la UCI, més durada de l'estada, ús de respiradors i més mortalitat.

Els pacients amb manifestacions neurològiques eren més propensos a tenir comorbilitats mèdiques, especialment els antecedents d'ictus o trastorns neurològics augmentaven les probabilitats de desenvolupar una manifestació neurològica.

Cervantes va indicar que, atesa l'associació de les manifestacions neurològiques amb pitjors resultats, «es necessiten urgentment» més estudis per entendre per què es produeixen aquestes diferències i com intervenir.

tracking