Diari Més

Les vacunes anticovid són segures i eficaces en les persones amb immunodeficiència

En l'estudi les anàlisis mostren que generen immunitat en tres de cada quatre pacients amb defectes del sistema immunitari

Una infermera administrant una vacuna al nou punt del Centre MQ de Reus.

Reus obre al CMQ un nou punt de vacunació massivaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi liderat per la Unitat d'Immunodeficiències Primàries de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) indica que les vacunes enfront del SARS-CoV-2 són segures i eficaces en la majoria de pacients amb immunodeficiència. Un article publicat a la revista Frontiers in Immunology mostra que tres de cada quatre persones que presenten un defecte greu del sistema immunitari produeixen anticossos i generen una resposta de les cèl·lules immunitàries correcta amb la vacunació.

Per altra banda, la meitat de les persones que per causes mèdiques prenen medicació que redueix el nombre de cèl·lules productores d'anticossos, no generen una resposta d'anticossos adequada després de la vacunació per SARS-CoV-2, però sí mostren una resposta cel·lular protectora en gairebé tots els casos. Per tant - malgrat l'aparent falta de resposta protectora - aquests individus també es beneficien de la protecció que confereixen les vacunes.

El doctor Xavier Solanich, investigador principal de l'IDIBELL, apunta que l'eficàcia d'aquestes vacunes en persones amb defectes immunitaris és «inferior a la de la població sana», però continua sent «molt elevada», i per tant, és una mesura de prevenció «imprescindible» per aquest col·lectiu.

A l'estudi també s'identifiquen factors predictors, com per exemple els nivells de determinades cèl·lules del sistema immunitari, que indiquen si un pacient amb defectes congènits respondrà o no a la vacuna. «Disposar de factors predictors pot ser molt útil en la pràctica clínica perquè pot permetre anticipar-nos a certes situacions. En el nostre estudi hem estat capaços de determinar-ne només en un dels subgrups de pacients, i per tant, calen nous estudis en aquest sentit» declara el doctor Arnau Antolí, primer autor de l'article.

Els investigadors apunten finalment que, no haver desenvolupat una resposta idònia a la vacunació no implica que aquests pacients hagin de presentar una covid greu. De fet, l'evolució del virus està en part determinada per la immunosupressió, però depèn en gran mesura de molts altres factors com l'edat avançada o certes comorbiditats.

tracking