Diari Més

Un grup d'experts identifiquen quin és el millor mètode per retenir més informació

La clau que milloraria la capacitat d'estudi té relació amb els horaris naturals del somni

Pla mitjà dels alumnes de quart a sisè de l'escola de l'Estany en una classe de STEAM.

Més de 134.000 menors d'edat a Catalunya necessiten ulleres o lents però no poden pagar-les, segons un estudiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quedar-se aixecats fins a tarda per a estudiar s'ha convertit en una pràctica comuna per als estudiants de col·legi, institut i universitat. No obstant això, aquest mètode podria, en realitat, ser perjudicial per al seu propi rendiment acadèmic.

Així es dedueix dels resultats d'una recerca duta a terme conjuntament per investigadors de la Universitat de Brown (els Estats Units) i del centre RIKEN de Ciències del Cervell (el Japó), publicats en el mitjà especialitzat The Journal of Neuroscience.

Concretament, l'article explica que el somni ajuda les persones a 'absorbir' el coneixement obtingut durant la vigília a través d'un procés específicament centrat en l'aprenentatge; és a dir, que com més dorm una persona, més temps té el seu cervell per a processar coneixement i habilitats apresos quan està desperta. Amb tot, és també important que l'horari del somni s'ajusti als ritmes naturals de la persona perquè aquest procés es doni adequadament.

La veritat és que ja se sabia que el somni compleix un paper fonamental en el procés d'adquisició de coneixements, però existeixen diverses explicacions contradictòries sobre quin és la naturalesa d'aquest paper.

Per a investigar aquesta qüestió, els autors van reclutar dos grups de persones i els van proposar una tasca d'aprenentatge perceptiu visual anomenada 'tasca de discriminació de textures'.

En el primer grup, es va realitzar un test als participants abans de la tasca, després la van efectuar, se'ls va sotmetre a un segon test, se'ls va permetre dormir una migdiada de 90 minuts i se'ls va tornar a practicar el test.

En el segon, l'experiment es va estructurar horariamente de manera diferent, de manera que es produïa una interferència entre l'aprenentatge i el ritme circadiari (el 'rellotge' biològic que marca l'alternança entre el somni i la vigília sobre la base de factors ambientals com la llum).

El que van trobar és que els participants del primer grup mostraven millor rendiment en els test després de la migdiada, mentre que els del segon grup no marcaven resultats més alts.

A més, monitorant l'activitat cerebral dels participants mentre dormien, van comprovar que existia un patró que es relacionava clarament amb el procés d'aprenentatge (amb major intensitat en els membres del primer grup).

La conclusió que extreuen sobre la base d'aquesta evidència és que, si bé el somni després de la tasca pot ajudar a processar i interioritzar l'après, això només és així si el somni està d'acord amb els ritmes naturals del cos.

Tot això porta als investigadors a suggerir canvis d'horari en les institucions educatives, de manera que s'aconsegueixi que els estudiants acabin més aviat d'estudiar i puguin dormir en l'horari adequat.

Mentre això no succeeixi, no obstant això, segons aquest model resultaria més eficient anar-se a dormir més primerenc, de manera més o menys coincident amb la llum solar, i aixecar-se abans (de nou, amb la llum solar) per a ajustar els horaris d'estudi als ritmes circadiaris.

tracking