Diari Més

Descobreixen com regenerar les cèl·lules que permeten l'audició

Investigadors dels Estats Units han superat «un gran obstacle» per regenerar aquestes cèl·lules

Pla curt d'una infermera inspeccionant l'interior de l'orella d'una pacient

sordesa, orella, infermera, oïdaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de la Universitat Northwestern dels Estats Units asseguren haver superat un dels «grans obstacles» que impedien regenerar les cèl·lules de l'oïda interna encarregades de l'audició.

Aquests investigadors publiquen avui en la revista científica Nature un estudi en el qual identifiquen el gen responsable que les cèl·lules ciliades, imprescindibles perquè els éssers humans siguem capaços de percebre el so, es diferenciïn entre elles i desenvolupin diferents funcions.

Les ciliades externes s'expandeixen i contreuen en resposta a la pressió que exerceixen les ones de so, la qual cosa permet amplificar el senyal, mentre que les internes transmeten aquesta vibració cap a les neurones, de manera que el cervell és capaç d'advertir els sons de l'entorn.

La mort d'aquest segon tipus de cèl·lules sol estar relacionada amb la sordesa i els problemes d'audició.

Els científics havien estat capaços fins ara de produir cèl·lules ciliades, però no havien donat amb el mecanisme específic per a diferenciar-les entre les seves dues funcions.

«El nostre descobriment ens proporciona el primer interruptor cel·lular clar per a poder crear l'un o l'altre tipus» de cèl·lules, assenyala en un comunicat de la seva universitat Jaime Garcia-Anoveros, autor principal del treball.

L'estudi identifica al gen TBX2 com la clau que faltava per identificar en aquest procés. La cèl·lula es converteix en una ciliada externa quan el gen està bloquejat, o bé en una ciliada interna quan el gen s'expressa.

«Ara sabem com crear de manera específica cèl·lules internes o externes i identificar per què les primeres són més propenses a morir i provocar sordesa», afirma Garcia-Anoveros.

Si bé l'investigador subratlla que el seu treball es troba encara en una «fase experimental», detalla que els seus objectius s'encaminen cap a la possibilitat de reprogramar altres cèl·lules de l'oïda perquè puguin suplir a cèl·lules ciliades que han mort per envelliment, tractaments mèdics o altres causes.

tracking