Diari Més

Què fer en cas d'una sobredosi de paracetamol

Els símptomes de sobredosis inclouen marejos, vòmits, pèrdua d'apetit, icterícia o dolor abdominal

Els medicaments retirats

Retiren un medicament del mercat europeu per risc de mortPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El paracetamol és un dels medicaments més àmpliament utilitzats entre la població general, sobretot, perquè és de venda lliure, no necessita recepta i tracta dolors lleus i moderats, com a maldecaps o menstruals, així com casos de febre, entre altres coses.

El seu consum és segur, sempre que es prengui correctament, ja que poden produir-se sobredosis accidentals perquè aquest es troba present en altres productes de venda lliure.

De fet, al Canadà, el percentatge de lesions amb el paracetamol relacionades amb una sobredosi accidental va augmentar del 27% en 2006 al 45% en 2011.

Ara, un nou estudi ha concretat que els canvis en les etiquetes dels productes de paracetamol no han disminuït les taxes d'hospitalització per sobredosi accidental.

Aquesta recerca canadenca, publicada en el 'CMAJ' (Canadian Medical Association Journal), va tenir en compte més de 12.000 ingressos hospitalaris per sobredosi accidental de paracetamol en 9 províncies i 3 territoris del Canadà entre 2004 i 2020, amb el que els investigadors van descobrir que no hi havia cap impacte de l'etiquetatge actualitzat en els ingressos.

«Descobrim que els canvis en les etiquetes que comunicaven els riscos de sobredosis i la presència de paracetamol en els productes de venda lliure no afectaven les taxes d'ingrés hospitalari per sobredosi accidental, d'ingrés en l'UCI per sobredosi accidental i d'ingrés per sobredosi de paracetamol amb opioides», escriu el doctor Tony Antoniou, de l'Institut del Coneixement Li Ka Shing, de l'Hospital St. Michael's Hospital de Toronto (el Canadà).

Els autors suggereixen que aquests resultats tenen diverses implicacions per a la salut pública. «A causa de la càrrega humana i econòmica que suposen les sobredosis accidentals de paracetamol, es requereixen mesures addicionals per a prevenir aquests episodis, més enllà de les que intenten informar els consumidors sobre els riscos potencials del paracetamol a través de les etiquetes i els prospectes dels productes», adverteixen.

En els casos de sobredosis per la ingesta de paracetamol, la persona afectada pot notar els següents símptomes, tal com recull el prospecte publicat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitari (AEMPS):marejos, vòmits, pèrdua d'apetit, icterícia o dolor abdominal.Quan això succeeix i l'usuari ha ingerit una sobredosi de paracetamol, la qual cosa s'ha de fer és consultar immediatament amb el metge o el farmacèutic perquèEl tractament de la sobredosi és més eficaç si s'inicia dins de les 4 hores següents a la presa del medicament.

tracking