Diari Més

L'OMS adverteix que el sobrepès i l'obesitat arriben a proporcions «epidèmiques»

La organització insta els països europeus a prendre mesures per frenar-los

L'obesitat i l'alimentació constitueixen factors de risc per a patir alguns càncers.

Els endocrins destaquen la relació entre obesitat i risc sofrir càncerPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sobrepès i l'obesitat han assolit proporcions «epidèmiques» a Europa i continuen creixent, ha advertit aquest dimarts en un informe l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que insta els països a prendre mesures per frenar-los.

El 59% dels adults i gairebé un de cada tres nens tenen sobrepès o obesitat i només Amèrica presenta una prevalença d'obesitat per a adults més gran que Europa.

Cap dels 53 països que integren la regió europea de l'OMS, que inclou també Rússia i diverses antigues repúbliques soviètiques, va pel camí de complir l'objectiu de frenar la pujada de l'obesitat i el sobrepès el 2025.

Tots dos causen al voltant d'1,2 milions de morts anuals, el 13% del total a la regió, i l'obesitat augmenta el risc de patir moltes malalties no transmissibles, com ara càncer, diabetis i malalties respiratòries i cardiovasculars.

L'informe ressalta a més que les persones amb excés de pes s'han vist afectades «de forma desproporcionada» per les conseqüències de la pandèmia de coronavirus, amb canvis perjudicials en el consum alimentari i l'activitat física que tindran efectes en la salut de la població en els propers anys i seran difícils de revertir.

«L'obesitat no coneix fronteres. A Europa i Àsia Central cap país complirà l'objectiu de frenar la pujada de l'obesitat», ha assenyalat el director d'OMS-Europa, Hans Kluge, que ha apuntat a augmentar la inversió i innovació en salut per desenvolupar sistemes sòlids per canviar la tendència.

L'OMS recorda que l'obesitat és un fenomen complex que va molt més enllà de la combinació d'una dieta malsana i d'inactivitat física i que les primeres fases de la vida són fonamentals en la propensió a desenvolupar obesitat més endavant.

El màrqueting digital de productes alimentaris poc saludables per a nens i la proliferació dels jocs per internet contribueixen a l'augment dels casos de sobrepès i obesitat, adverteix l'informe.

Entre les polítiques que suggereix l'OMS figuren la implementació de mesures fiscals com a impostos sobre les begudes ensucrades i les subvencions al menjar sa; restriccions a la promoció de productes no saludables per a infants i la millora de l'accés a serveis de gestió del sobrepès a l'atenció sanitària.

tracking