Diari Més

Identifiquen les mutacions que provoquen els principals càncers

La tècnica d'anàlisi molecular permet rastrejar l'origen específic de cada tumor

Un metge manipulant unes mostres.

fàrmac, investigació, coronavirus, mostres, laboratori, medicamentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja fa temps que se sap que el càncer és un resultat de determinats danys genètics, casuals o provocats per diferents factors externs, que provoquen que certes cèl·lules es reprodueixin sense control i de forma perjudicial.

Ara, un equip d'investigadors adscrits a la Universitat de Yale ha catalogat quines són concretament les mutacions que hi ha darrere de molts dels principals tipus de càncer.

Rastrejar els orígens del tumor

Així ho exposen en un article publicat al mitjà científic Molecular Biology and Evolution, on detallen com l'anàlisi molecular del càncer pot donar llum sobre fins a quin punt l'aparició del càncer realment és fruit de les nostres decisions i hàbits.

I és que, davant de les estimacions basades en estudis estadístics sobre correlació entre un hàbit i un risc, les mutacions concretes delaten amb precisió el factor causant en cada cas individual.

De fet, els autors afirmen que aquest enfocament els permet mirar directament el càncer d'una persona i saber què va ser allò que el va provocar a la seva instància particular.

Potencial per prevenir càncers

Això permet confirmar algunes idees prèvies sobre la influència dels factors de risc modificables a cada tipus de càncer. Per exemple, els càncers de pell són, en gran part, un producte de l'exposició excessiva i sense protecció a la radiació ultraviolada; el càncer de pulmó en la majoria dels casos és el resultat de l'hàbit de fumar; i el càncer de bufeta es relaciona amb fumar i amb l'exposició a certs tòxics a l'entorn laboral.

És a dir, que en una proporció molt important aquests càncers, que inclouen alguns dels més comuns (com el de còlon o el de pulmó) es podrien prevenir prenent algunes precaucions.

El contrari passa, però, amb altres classes de tumor com són el de pròstata o els gliomes (tumors cerebrals), que estan causats en la majoria dels casos per factors interns de la persona relacionats amb els processos d'envelliment.

Sigui com sigui, aquest sistema d'anàlisi molecular es pot fer servir, per exemple, per esbrinar què provoca taxes particularment altes de càncer en algunes poblacions, que inadvertidament poden estar exposades a agents carcinògens.

Tot i així, els autors destaquen que encara que les mutacions identificades cobreixen molts factors de risc habituals, encara existeixen algunes més complexes (com les relacionades amb gens o cromosomes duplicats) que no han pogut ser rastrejades, per la qual cosa el mètode no sempre en pot oferir una resposta.

tracking