Diari Més

Identifiquen les mutacions que provoquen els principals càncers

La tècnica d'anàlisi molecular permet rastrejar l'origen específic de cada tumor

Radiografia dels pulmons.

Un 36% de les morts per cáncer de pulmó són per la contaminacióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa temps ja, se sap que el càncer és un resultat de determinats danys genètics, casuals o provocats per diferents factors externs, que provoquen que unes certes cèl·lules es reprodueixin sense control i de manera nociva.

Ara, un equip d'investigadors adscrits a la Universitat de Yale ha catalogat quins són concretament les mutacions que estan darrere de molts dels principals tipus de càncer.

Així ho exposen en un article publicat en el mitjà científic Molecular Biology and Evolution, en el qual detallen com l'anàlisi molecular del càncer pot llançar llum sobre fins que punt l'aparició del càncer realment és fruit de les nostres decisions i hàbits.

I és que, enfront de les estimacions basades en estudis estadístics sobre correlació entre un hàbit i un risc, les mutacions concretes delaten amb precisió el factor causant en cada cas individual.

De fet, els autors afirmen que aquest enfocament els permet mirar directament al càncer d'una persona i saber què va ser el que el que el va provocar en la seva instància particular.

Això permet confirmar algunes idees prèvies sobre la influència dels factors de risc modificables en cada tipus de càncer. Per exemple, els càncers de pell són en gran part un producte de l'exposició excessiva i sense protecció a la radiació ultraviolada; el càncer de pulmó en la majoria dels casos és resultat de l'hàbit de fumar; i el càncer de bufeta es relaciona amb fumar i amb l'exposició a uns certs tòxics en l'entorn laboral.

És a dir, que en una proporció molt important aquests càncers, que inclouen alguns dels més comuns (com el de còlon o el de pulmó) es podrien prevenir prenent algunes precaucions.

El contrari succeeix, no obstant això, amb altres classes de tumor com són el de pròstata o els gliomes (tumors cerebrals), que són causats en la majoria dels casos per factors interns de la persona relacionats amb els processos d'envelliment.

Sigui com sigui, aquest sistema d'anàlisi molecular pot emprar-se, per exemple, per a esbrinar què provoca taxes particularment altes de càncer en algunes poblacions, que inadvertidament poden estar exposades a agents carcinògens.

Encara així, els autors destaquen que encara que les mutacions identificades cobreixen molts factors de risc habituals, encara existeixen algunes més complexes (com les relacionades amb gens o cromosomes duplicats) que no han pogut ser rastrejades, per la qual cosa el mètode no sempre pot oferir una resposta.

tracking