Diari Més

Què és la «immunitat híbrida» enfront de la covid i quin tipus de protecció ofereix

Uns estudis han demostrat que les persones amb pauta completa i previ contagi tenen protecció més forta davant la covid

A la pista del pavelló d'esports hi havia els boxes on s'inoculaven les vacunes.

El Palau d'Esports de Tarragona tanca com a punt de vacunació covidGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova variant recombinant XE de la covid-19 ja ha estat notificada a Espanya, després de detectar-se per primera vegada al gener al Regne Unit. Es tracta d'una mutació sorgida de dos subllinatges de ómicron (BA.1 i BA.2) que comparteix el gen de la espícula.

No obstant això, des de la comunitat científica subratllen que és «bastant previsible» que no suposi un motiu d'alerta, ni un nou gir en la situació epidemiològica actual, a causa de les altes taxes de vacunació entre la població i a l'elevat percentatge d'immunitat enfront d'altres variants.

En aquest sentit, què és la denominada «immunitat híbrida»? Què tenen en comú les persones que tenen aquest tipus d'immunitat? Dos estudis han demostrat que aquelles persones que han rebut la pauta completa de vacunació i que prèviament s'havien contagiat posseeixen una protecció més forta contra aquest virus.

És el que la comunitat científica i mèdica ha denominat com a «immunitat híbrida», que és la combinació d'estar vacunat i d'haver passat la malaltia de manera natural. Segons tots dos estudis, aquesta situació podria atorgar una bona protecció a llarg termini, fins i tot davant noves variants.

Un dels dos estudis va analitzar les dades de més de 200.000 persones en 2020 i 2021 al Brasil. Els resultats van revelar que per a les persones que havien passat la malaltia, el sèrum de Pfizer i AstraZeneca oferia una efectivitat del 90% contra l'hospitalització i la mort.

Un altre estudi, que va utilitzar el registre nacional de Suècia fins a octubre de 2021, va revelar que les persones que es van recuperar de la covid van mantenir un alt nivell de protecció contra la reinfecció fins per 20 mesos. Així mateix, les persones amb immunitat híbrida de dues dosis de vacunes tenien un risc 66% menor de reinfecció que aquelles amb immunitat natural.

«Més de 35 estudis han demostrat que la immunitat híbrida ofereix una protecció àmplia i complementària. Això es deu al fet que la immunitat de les vacunes es dirigeix a la proteïna de pic, després de la qual cosa es van dissenyar les vacunes covid-19, i la immunitat induïda per infecció apunta de manera més àmplia a tot el virus», explica l'epidemiòloga i professora a l'Escola de Salut Pública del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas, Katelyn Jetelina, en un article per a The Conversation.

En referència a l'administració d'una quarta dosi, l'experta en epidemiologia sosté que existeix «una forta evidència que una quarta dosi o un segon reforç proporciona una protecció significativa entre poblacions vulnerables».

tracking