Diari Més

L'epidemiòleg Joan Caylà alerta que les mascaretes s'han retirat «massa aviat»

L'expert opina que és possible que hagin de tornar a ser obligatòries en el futur»

Tres joves, dos d'elles sense mascaretes, xerrant a la plaça Corsini de Tarragona, en el primer dia sense obligatorietat de dur mascaretes.

Poques persones sense mascareta a Tarragona: «No tenim por, però s'ha de tenir precaució»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 20 d'abril es va fer oficial el fi de l'obligació de les mascaretes en interiors. Aquest decret va ser un gran acte simbòlic de cara al camí a la «nova normalitat» i a l'hora de vèncer a la pandèmia. Actualment, només és obligatori l'ús de les mascaretes en els transports públics. Aquest fet ha tingut un acte alliberador, però més d'un expert ha assenyalat que en altres països on també han pres aquestes mesures els casos de covid-19 van augmentar ràpidament i en alguns casos, com el d'Àustria, han hagut de tornar a imposar aquesta mesura.

L'epidemiòleg Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d'Epidemiologia i president de la Fundació UITB (Unitat d'investigació en tuberculosis a Barcelona), ha assenyalat en una entrevista a 20 Minutos que «Aquí, es va anunciar durant les dues setmanes prèvies al 20 d'abril que per a llavors es podrien retirar les màscares en interiors», recorda: «Però en aquell moment la incidència era encara molt alta i anunciar-lo a dues setmanes vesteixi i amb la Setmana Santa pel mig segurament va afavorir que una part de la població entengués que la pandèmia estava ja superada i que es podia fer una vida normal», això s'ha traduït en un augment de casos que «se suma a l'estratègia de no confinar a casos lleus i asimptomàtics. Estem parlant d'un virus que es transmet de forma molt ràpida».

L'epidemiòleg apunta que «bastant gent pensem que ens hem precipitat», a més, afegeix que «a principis d'abril, teníem uns 4.000 pacients ingressats; l'ideal seria que ara, al cap de tres setmanes, haguéssim baixat per exemple a 2.000. En lloc d'això, estem en sis mil i escaig. En tres setmanes els ingressos han augmentat en un quaranta i tants per cent i la incidència en gent gran de 60 anys en 14 dies també ha anat augmentant». De fet, com apunta Caylà, «tenim tres comunitats autònomes que estan ara per sobre dels 1000 per 100.000, l'equivalent a un 1 per cent de majors de 60 anys afectat», assenyala.

Segons l'expert, no seria estrany pensar que en poc temps la situació requereixi que les mascaretes tornin a ser obligatòries: «Jo crec que aquesta pandèmia ens ha ensenyat que hem d'aprendre sobre la marxa», diu. «Si això segueix en la mateixa línia, hauríem de ser intel·ligents i fer com Àustria», indica.

«A Àustria van veure que després d'aixecar les mascaretes en interiors va augmentar molt la incidència i van corregir la situació fent marxa enrere. Aquí seria bo sobre la marxa veure que coses han de modificar-se i veure que coses es poden millorar. Cal aprendre dels països que van millor i també dels que van pitjor», afirma.

D'aquesta manera, Caylà opina que estem davant l'inici d'una nova ona de la pandèmia perquè «encara que d'entrada és molt difícil que generi tants casos com la sisena ona (que va provocar tants com les cinc primeres juntes). I encara que siguin variants menys letals, si hi ha tants milions de casos es veuen xifres importants de morts. La setmana passada (18 al 24 d'abril) va haver-hi unes 200 morts per covid-19; a hores d'ara, és una xifra important».

Per a concloure, Caylà remarca que «la pandèmia continua»: «Que la gent no es pensi que això està superat i podem fer el que vulguem, perquè cal anar amb compte. Encara continua havent-hi molts casos i moltes morts».

«En sentit positiu, crec que és bo que tothom gaudi del bon temps de la primavera a la muntanya, en la mar, el camp... Però quan hi hagi aglomeracions (en l'autobús, en el metre...), continua sent important usar mascareta», conclou.

tracking