Diari Més

Això és tot el que necessites saber abans de prendre Aspirina

És un dels medicaments més comuns i compta amb diversos efectes secundaris

L'informe destaca que hi ha un accés més fàcil a «una gran varietat de productes de gran puresa i potència».

drogues, droga, pastillesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aspirina és un dels medicaments més coneguts i consumits a tot el món. És present en la farmaciola de la majoria de les llars espanyoles, i en general es considera un fàrmac bastant segur; no obstant això, sempre convé estar informats abans de prendre-ho ja que no està exempt de possibles efectes adversos i contraindicacions.

Què és i perquè s'utilitza?

Aspirina és la marca comercial de Bayer per a l'àcid acetilsalicílic, un principi actiu present en les fulles de salze. És un medicament analgèsic (disminueix el dolor), antipirètic (baixa la febre) i antiinflamatori (evita la inflamació) que inhibeix de forma no selectiva la ciclooxigenasa, un enzim que produeix prostaglandines (substàncies que juguen un paper important en la regulació del dolor i altres processos).

Per tant, s'utilitza per a l'alleujament de qualsevol d'aquests símptomes o en el tractament de malalties com la pericarditis, la febre reumàtica o la malaltia de Kawasaki.

Quins són els seus possibles efectes adversos?

Els efectes adversos més freqüents de l'àcid acetilsalicílic són els trastorns gastrointestinals (úlcera gàstrica, úlcera d'intestí, sagnat gastrointestinal, dolor de l'abdomen, digestió pesada, cremor, acidesa, molèsties gàstriques, nàusees i vòmits), alguns trastorns respiratoris (asma, espasme bronquial, congestió nasal i rinitis), Urticària, erupcions cutànies, angioedema (inflamació en la boca o les vies respiratòries) i, en dosis altes, alteracions de la coagulació.

Més rars són uns altres com la síndrome de Reye (dany cerebral sobtat i problemes hepàtics) en nens amb grip o varicel·la, els trastorns hepàtics o l'anèmia.

Igualment, amb l'ús prolongat s'han observat alguns, la prevalença del qual no està del tot clara, com a marejos, acúfenos, sordesa, sudoració, cefalees, confusió, insuficiència renal i nefritis intersticial aguda.

Quines són les seves contraindicacions?

No han de prendre aspirina les persones que siguin al·lèrgiques al principi actiu, pateixin úlceres gastrointestinals o molèsties gàstriques repetides, hagin patit reaccions al·lèrgiques de tipus asmàtic en prendre antiinflamatoris o analgèsics, pateixin asma, pateixin pòlips nasals, pateixin hemofília o altres problemes de coagulació sanguínia, estiguin en tractament amb anticoagulants orals, tinguin menys de 16 anys o siguin dones embarassades i en el tercer trimestre de l'embaràs.

Similarment, han de ser previngudes amb el seu ús les persones amb hipertensió o amb funció renal, hepàtica o cardíaca reduïdes, els qui hagin patit úlceres gastrointestinals, els qui estiguin prenent altres medicaments, els qui tinguin una deficiència de glucosa-6-fosfato-deshidrogenasa, els qui pateixin rinitis o urticària, els qui s'hagin sotmès recentment a una intervenció quirúrgica o vagin a fer-ho pròximament, els qui es trobin en el segon trimestre de l'embaràs o aquelles persones les molèsties de les quals estiguin relacionades amb l'administració d'una vacuna.

Quina és la dosi adequada d'aspirina?

La dosi màxima recomanada d'àcid acetilsalicílic és de 500mg cada 4 a 6 hores, amb el que en cap cas haurien d'excedir-se els 6 comprimits en el termini de 24 hores. No obstant això, les persones amb unes certes condicions, com les funcions hepàtica o renal reduïdes, haurien de consultar aquest extrem amb el seu metge, ja que en el seu cas és possible que la dosi sigui fins i tot menor.

tracking