Diari Més

El CSIC crea anticossos contra la covid que podrien usar-se com a fàrmac i en tests

Una única dosi d'aquests va protegir de la mort causada per la covid-19 entre el 85% i el 100% dels animals de l'estudi

Micrografia electrònica d'escombratge de cèl·lules humanes (blau) infectades amb SARS-CoV-2 (vermell).

El CSIC crea anticossos contra la covid que podrien usar-se com a fàrmac i en testsNIH

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de científics del CSIC ha obtingut anticossos neutralitzants eficaços davant de les variants més virulentes del SARS-CoV-2 que es poden utilitzar com a teràpia en pacients de covid-19 i que també seran de gran ajuda per fabricar test d'antígens del SARS-CoV -2.

L'estudi, realitzat per investigadors del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha estat publicat a la revista Frontiers in Immunology.

Els autors, que han produït aquests anticossos a partir de cultius cel·lulars al laboratori, han patentat aquesta tecnologia i el CSIC busca empreses que vulguin portar aquests anticossos al mercat.

L'equip va seleccionar els nanoanticossos que s'unien millor a la regió de la proteïna viral S (spike) del SARS-CoV-2 i que bloquejaven l'entrada del virus a la cèl·lula.

En assaigs in vitro en cèl·lules infectades amb SARS-CoV-2, van identificar els que tenien una activitat neutralitzant més gran del virus i en assajos in vivo realitzats a l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA-CSIC) van demostrar el potencial terapèutic quatre d'aquests anticossos.

Una única dosi d'aquests anticossos va protegir de la mort causada per la covid-19 entre el 85% i el 100% dels animals infectats per a l'estudi, que es van recuperar completament en dues setmanes.

Gràcies a l'enginyeria de proteïnes, els investigadors han humanitzat aquests anticossos, cosa que permetrà la seva aplicació directa en assaigs clínics.

Els anticossos podrien administrar-se a pacients infectats amb SARS-CoV-2 que tinguessin risc d'evolució a malaltia severa (per exemple, pacients immunodeprimits, que no hagin generat immunitat després de vacunació, o no vacunats) i així pal·liar les conseqüències més greus de la covid -19, inclosa la mort, apunta el CSIC en una nota.

Els investigadors del CNB-CSIC han desenvolupat aquests anticossos en estudis amb dromedaris fets en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària.

«Els camèlids (dromedaris, flames, alpaques, etc.) produeixen un tipus d'anticossos capaços de reconèixer l'antigen amb una sola cadena de proteïna, en lloc de dues com a la resta d'espècies animals», explica Luis Ángel Fernández, del CNB .

A més, «en tenir seqüències molt similars a les dels anticossos humans, es poden utilitzar directament en teràpia sense generar rebuig», assenyala.

tracking