Diari Més

Descobreixen un marcador a la sang que permetria diagnosticar diversos tipus de demència

Aquest fet permet donar una oportunitat de buscar els tractaments adequats

Imatge d'arxiu d'anàlisi de sang.

Desenvolupen una nova anàlisi de sang que pot diagnosticar el nivell de depressióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de científics de la clínica Maig (els Estats Units) i el Consorci ALLFTD (Advancing Research and Treatment in Frontotemporal Lobar Degeneration and Longitudinal Evaluation of Familial Frontotemporal Dementia Subjects) ha identificat una proteïna que pot ser utilitzada com a marcador en sang d'un grup de demències de difícil tractament.

Tal com expliquen en un article publicat en el mitjà Cell Reports, es tracta de la cadena lleugera de neurofilament, i pot identificar, concretament, les demències frontotemporals. Així, podria permetre un diagnòstic primerenc que aconsellés als pacients la participació en assajos clínics de tractaments primerencs, ja que aquesta és actualment l'única opció terapèutica.

Per a trobar el marcador, van emprendre una gran recerca sobre una cohort de més de 1.000 participants pertanyents a tres grups: persones sanes sense factors genètics que es conegui que causen demència frontotemporal, persones sanes amb factors genètics que es coneix que la causen, i pacients amb demència frontotemporal.

Concretament, van prendre mostres de plasma sanguini d'aquestes persones i van mesurar la quantitat de cadena lleugera de neurofilament que hi havia en elles.

Creuant aquestes dades amb l'estadi de desenvolupament de la malaltia, van trobar que els nivells d'aquesta proteïna en el plasma s'elevaven significativament ja abans que la malaltia comencés a ser simptomàtica, i que eren més elevats conforme la malaltia era més severa.

D'aquesta manera, és possible desenvolupar un test diagnòstic que sigui capaç de detectar la malaltia amb fiabilitat abans fins i tot que es manifesti simptomàticament.

Les demències frontotemporals són un grup de malalties neurodegeneratives que es caracteritzen per una disminució palesa en la grandària dels lòbuls frontal i temporal.

En aquesta categoria s'inclouen algunes com la variant conductual, l'afàsia primària progressiva, la paràlisi supranuclear progressiva o la síndrome corticobasal; en general, tenen en comú un quadre simptomàtic consistent en alteracions en la cognició, la conducta, el llenguatge i el moviment.

En l'actualitat, no existeix cap tractament efectiu contra les demències frontotemporals, però sí que s'estan investigant diverses opcions. Com ocorre en altres formes de demència, es creu que els tractaments tenen millors possibilitats si s'administren de manera primerenca.

tracking