Diari Més

Com prevenir els contagis per covid a la feina després de la fi de la mascareta obligatòria

Miguel Ángel Campano, membre de la plataforma Airegem, dona les claus perquè el lloc del treball sigui segur

Multitud de gent amb mascareta passejant.

Darias afirma que la mascareta serà obligatòria el temps mínim imprescindibleEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del dia 20 d'abril, ja és obligatori portar mascareta en interiors. En els entorns laborals que no formin part de les excepcions contamplades, la llei deixa en mans de les empreses la decisió final d'exigir o no als seus empleats que la portin. Inevitablement, sense mascaretes, el risc de contagiar-nos de coronavirus i de qualsevol altra infecció respiratòria serà més elevat. No obstant això, podem minimitzes aquest risc duent a terme altres mesures preventives, com ens explica Miguel Ángel Campano, professor d'arquitectura de la Universitat de Sevilla i membre de les plataformes aireamos i ventilando.

«Ventilació, ventilació, ventilació»

Les mesures més importants per a prevenir el contagi en espais tancats, com pot ser un lloc de treball, són les mascaretes, la ventilació i la distància. Si no portem mascareta, només ens queden la ventilació i la distància, especialment la primera. «Ventilació, ventilació, ventilació», insisteix Miguel Ángel Campano. La ventilació cal portar-la al cap sempre, especialment en espais més petits i amb més persones, «en una oficia oberta l'aire es dilueix més i el risc que una persona infectada contagiï als altres és menys que en les oficines en les quals hi ha despatxos tancats», assegura. Així, encara que és important ventilar en qualsevol espai, ho és més encara en aquelles oficines no diàfanes, les que estan dividides en despatxos, en els quals recomana deixar sempre la porta i les finestres -si hi ha- obertes.

Mantenir la distància també és important, i ha de ser «d'entre d'un i dos metres entre nosaltres i la persona amb la qual parlem, però si estem molt temps parlant amb una persona i no ventilem, encara que estigui a més dos metres el risc és elevat, perquè els aerosols es desplacen molts més metres, i la possibilitat de contagi és elevada igualment». De fet, segons alerta Campano, «el risc podria ser similar al d'una classe de ciclisme de sala en un gimnàs d'una hora, perquè les oficines no deixen de ser espais en els quals estem exposats una mitjana de vuit o deu hores i on estem duent a terme converses normals». Per aquest motiu, independentment de la grandària o de si una oficina és o no diàfana, la ventilació ha de ser constant sempre.

Controlar el nivell de CO₂

Des de l'equip de Miguel Ángel Campano, que està duent a terme un estudi sobre el risc en diferents espais, destaquen també la importància de la qualitat de l'aire dels espais, i no sols per a evitar contagis, també perquè «el nostre estudi reflecteix que el CO₂ en concentracions mitjanes pot afectar el rendiment cognitiu i redueix la capacitat d'atenció, pot fer que tinguem problemes nasals… I no és el mateix un lloc ben ventilat, amb uns nivells baixos de CO₂, d'unes 600 parts per milió, que un despatx amb 1.500, que és el que pot haver-hi en qualsevol despatx tancat», alerta.

Per a saber si les concentracions de CO2 són elevades, només necessitem un mesurador de CO₂, una cosa que recomana en totes les empreses, sigui com sigui la seva grandària, «perquè a més no suposa una despesa alguna cosa, existeixen des de poc més de 100 euros fins de 300 amb prestacions més àmplies. Només cal instal·lar-ho i calibrar-ho cada cert temps perquè sigui fiable. A Aireamos i Ventilando hem dut a terme un testatge i tutorials de manera altruista amb els mesuradors que recomanem per la seva relació qualitat-preu».

Les claus per a calcular el risc: Què fem, quants som i quant temps estem

Malgrat la falta d'obligatorietat o no de portar les mascaretes en interiors, Miguel Ángel Campano recomana que calculem el risc que tenim en el nostre lloc de treball i, en funció d'això, decidir si continuem posant-nos-la, una cosa que recomana en alguns casos, com «en treballs en els quals vagis a estar moltes hores, amb més persones i amb aire compartit. En aquests casos, jo no me la treuria». I és que, segons assegura, les principals variables per a decidir si ens llevem la mascareta o no són «què està fent la persona mentre treballa (si està parlant o no) si hi ha moltes persones al mateix recinte i quant temps estaré. Per exemple, en una petita oficina, encara que només siguem dues persones, si estem vuit hores junts, si hi ha una infectada, el més normal és que l'altra persona sigui molt susceptible de contagiar-se. I, en una aula, amb 25 o 30 persones en un espai petit i una persona parlant en veu alta, el risc també és elevat, és un espai de risc. Alguna cosa que no passa, per exemple, en un cinema, on tothom està en silenci», aclareix.

I és que, precisament del que es tracta és de protegir aquells empleats més susceptibles de contagiar-se, com en treballs cara al públic, com la recepció d'un hotel o una botiga, on «és més preocupant la situació del treballador que la del client. El client està en el recinte tancat un curt espai de temps, mentre que el treballador està exposat moltes hores i està en contacte amb moltes persones diferents. En aquests casos, s'hauria de permetre al treballador portar la mascareta». En fer les excepcions a la norma no s'han tingut en compte aquestes coses, doncs, per exemple, «en el transport públic de curt recorregut -no un tren o autobús de llarga distància, si està ventilat-, el risc no és tant, perquè, encara que es puguin produir contagis per proximitat, no es generen aerosols que puguin provocar brots grans», matisa.

tracking