Diari Més

La vergonya frena consultes per hemorroides, que afecten gairebé al 100% població

Aquesta malaltia tan comuna compta amb tractaments nous alternatius a la dolorosa intervenció quirúrgica

L'especialista en coloprotologia de Quirónsalud Murcia Noelia Ibáñez i l'especialista en coloproctologia de Quirónsalud Murcia Jesús Abrisqueta.

La verginya frena consultes per hemorroides, que afecten gairebé al 100% poblacióEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pudor i la vergonya són dos dels motius que dificulten conèixer quin percentatge exacte d'espanyols pateix les molestes hemorroides, una de les malalties més freqüents i que segons els experts afecta a pràcticament al cent per cent de la població en algun moment de la vida.

«La població es divideix en dos tipus de persones: els que han tingut hemorroides i els que estan per patir-les», ha sostingut el cap del servei de Cirurgia de l'hospital Quirónsalud Murcia, Juan Antonio Luján, en la jornada de Diàlegs Sanitaris EFE que ha portat per títol 'L'auge de la cirurgia mínimament invasiva. Les noves claus'.

Aquesta malaltia tan comuna compta amb tractaments nous alternatius a la dolorosa intervenció quirúrgica oberta, que minimitzen les molèsties i redueixen el tradicional llarg període postoperatori.

L'especialista en coloproctologia de Quirónsalud Murcia Jesús Abrisqueta ha explicat a la jornada, organitzada per EFE juntament amb Quirónsalud, que aquests tractaments menys invasius (que eviten el bisturí) són tendència majoritària en l'actualitat.

Des del seu centre sanitari aposten, per contra, per substituir aquesta intervenció quirúrgica convencional per una acció ambulatòria que, sense hospitalització, minimitza el temps de baixa i el dolor i, a més, amb una efectivitat pràcticament idèntica.

Es tracta de col·locar unes bandes a les hemorroides, injectar una substància que les cicatritza per a deixar enrere la simptomatologia o l'ús d'un làser que també cura l'hemorroide sense necessitat d'extirpar.

Per a Abrisqueta, moltes persones que sofreixen les hemorroides dilaten el moment d'acudir al metge per «por» davant la falsa creença que aquestes intervencions són necessàriament molt doloroses, la qual cosa retarda que arribin a informar-se dels nous tractaments mínimament invasius i amb poc dolor.

Per part seva, el president de l'Associació Espanyola de Cirurgia (AEC), Salvador Morales, ha coincidit amb aquest diagnòstic i ha explicat que aquestes tècniques menys agressives «aporten molt al pacient» però tenen l'inconvenient que requereixen una formació per part dels cirurgians.

Per al president de la AEC, «els tractaments d'abans eren dolorosos, desesperants i amargants per al pacient, però els que d'ara tenen un postoperatori diferent» a favor del malalt, que es beneficia que «el bisturí desapareix».

Els processos de recuperació amb aquestes actuacions sense operació són «totalment complets» i en cas que torni la simptomatologia «es poden repetir sense cap mena de problema».

L'especialista en coloprotologia de Quirónsalud Murcia Noelia Ibáñez ha emfatitzat, per part seva, que el missatge que s'ha de transmetre al pacient és que «un especialista li pot aportar moltes solucions amb avantatges que abans no hi havia».

«Aquesta por al dolor, al postoperatori i a una llarga baixa laboral no ha de ser un fre perquè el pacient consulti perquè hi ha noves tècniques molt menys invasives», segons l'experta.

Morales ha rebutjat que l'obligat confinament per la covid-19 hagi afavorit l'aparició o falta de diagnòstic d'hemorroides en major proporció al que ha ocorregut amb després de malalties més greus.

«La covid ha estat un desastre per a tot perquè la por (a contreure el virus) ha fet que la gent no vagi als hospitals, on tot l'espai ha estat dedicat a la pandèmia», segons Morales.

tracking