Diari Més

La mascareta protegeix encara que la resta no la faci servir

Els experts analitzen la decisió del Govern espanyol d'eliminar l'obligatorietat en interiors i alerten dels nous riscs

Gent amb mascareta passejant pel Portal de l¡Àngle de Barcelona.

Sanitat i les comunitats autònomes acorden la retirada de la mascareta a l'aire lliureACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que la mascareta ja no és obligatòria en la majoria d'espais interiors, hi ha persones que per motius de salut, tranquil·litat o costum han decidit continuar portant-les. Els experts creuen que continuen sent útils encara que els altres no la utilitzin per la protecció individual i col·lectiva que suposen en un moment en el qual el virus continua circulant amb una alta incidència.

En declaracions a Efe, el president de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI), Marcos López Hoyos, precisa que els qui haurien de portar-la en interiors són aquells amb simptomatologia, no sols de covid, també catarral o pseudogripal, per a evitar que expulsin fluids i protegir així d'infeccions a l'entorn que no la porta.

López Hoyos adverteix que l'ocupació hospitalària anirà a més perquè «el got desborda» i encara que la gent està protegida per la vacunació i no hi haurà una explosió brusca de covid, usar mascareta en interiors és una mesura que s'hauria de continuar mantenint davant la possibilitat d'una nova ona que espera «no sigui tan important com la de Nadal».

També en declaracions a Efe el catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública i integrant del grup covid de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen), Vicente Martín, defensa continuar usant la mascareta independentment del que faci la majoria de la població perquè encara que els altres no la usin, aquesta continua aportant beneficis.

Segons el parer de Martín per a llevar-se la mascareta en interiors caldria tenir en compte la quantitat d'aire que es comparteix perquè «en aquells llocs en què es toqui a menys metres cúbics per persona, major risc hi ha d'emmalaltir i infectar-nos».

Gimnasos i restaurants, llocs de major risc

Aquest expert en Medicina Preventiva i Salut Pública assenyala que segons un estudi recent publicat en la revista Nature, els gimnasos estan entre els llocs de major risc perquè «la gent corre, exhala, té major freqüència respiratòria, amb més potència genera més aerosols pel que és molt recomanable usar la mascareta FFP2 que tanca bé i dificulta el contagi».

Altres escenaris de risc on portar mascareta és recomanable, sense que import el que faci la resta de la població, serien els restaurants, bars, hotels, mercats de segona mà, oficis religiosos i botigues de mascotes.

Martín recorda que la mascareta aporta més beneficis quanta més gent la porti i quan aquest percentatge aconsegueix el 80% és com la immunitat de grup, funciona com un escut que talla la cadena de transmissió i si algú que la porta s'infecta, no contagia pel que està protegint fins i tot els que no es vacunen.

Les mascaretes als col·legis són eficaçes però no efectives

Entén aquest expert que la mascareta en els col·legis és eficaç però no efectiva perquè és molt difícil que els nens les mantinguin ben posades.

Martín sosté que en els col·legis funciona a l'inrevés i és el professor el que protegeix els alumnes perquè és el que mes risc té de contagiar, parla en veu alta, vocalitza i expulsa més aerosols i hi ha més risc de brots.

Admet que a les escoles és una mesura controvertida perquè és un escenari complicat que requereix molt esforç per part de tot el món i la gent es fatiga.

I a més depèn de la taxa d'infecció i si la incidència és baixa no faria falta, però això és una cosa que ara no succeeix pel que és recomanable que el professor porti FFP2, per a protegir-se ell i protegir la classe.

Millor una mascareta molt usada o mal posada que no portar-ne

Aquest expert també adverteix de la diferència entre usar l'una o l'altra mascareta. La FFP2 és la més efectiva «perquè tanca, fa el buit i és molt difícil el contagi encara que també depèn de la quantitat de virus que hi hagi en l'ambient».

Alguns estudis estimen la protecció de les màscares FFP2 en 27 hores mentre que les de tela protegeixen només 27 minuts. Per a Martín, aquestes dades són discutibles i insisteix que sigui com sigui la mascareta que s'utilitzi, «val més haver-la de que no tenir-la».

Sobre l'ús reciclat també diu que és millor portar una molt usada o malament posada que no portar-la encara que l'ideal és col·locar-la-hi bé, tapant boca i nas i tancant els buits perquè d'això dependrà la seva efectivitat.

No obstant això, aquest expert aplaudeix la decisió del Govern espanyol d'eliminar l'obligatorietat en interiors i deixar-lo a la voluntarietat de la gent perquè «imposar-lo massa temps podria fer-ho gairebé policial, i així es resolen molt poques coses».

Relaxació de les mascaretes per la fatiga pandèmica

Tant López Hoyos com Vicente Martín coincideixen que l'eliminació de la mascareta en interiors respon a la fatiga pandèmica.

Segons, López Hoyos, es tracta de «un missatge de relaxació, dir que el virus no és aquí» i s'entén més des del punt de vista polític, social i econòmic.

Mentre Martín considera que «la pressió de mantenir l'obligatorietat de la mascareta en interiors més enllà del raonable podria tenir una contestació social i fins i tot gent que està a favor la hi podria llevar com a mostra de cansament o protesta».

tracking