Diari Més

Rècord covid: La infección de covid més llarga ha estat de 505 dies

La investigació descriu un dels primers casos d'una infecció de covid-19 oculta, diferent de la persistent

Una infermera amb un pacient ingressat a l'Àrea de Vigilància Intensiva.

Les UCI sumen 9 ingressats en dos dies al Camp de Tarragona i l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La infecció per covid-19 més llarga coneguda fins ara ha estat de 505 dies, durant els quals el pacient, que va acabar morint, va donar positiu per SARS-CoV-2, anteriorment el cas més perllongat confirmat per PCR era de 335 dies.

La investigació que serà presentada al Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID) que comença dissabte a Lisboa, va ser desenvolupada per investigadors britànics del King's College de Londres i el Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust.

L'equip, que va estudiar el virus en nou pacients, també va demostrar que les noves variants poden proliferar en persones immunodeprimides.

A més, presenten els detalls d'un dels primers casos de covid ocult, en què es pensava que el pacient havia superat el virus, amb proves negatives que el recolzaven, però més tard es va detectar que la infecció encara seguia.

Els investigadors volien aprofundir com el SARS-CoV-2 es desenvolupa en les persones immunodeprimides amb el pas del temps, a més d'estudiar les noves mutacions i si evolucionen en les persones amb infecció permanent.

L'estudi, realitzat entre el març i el desembre del 2020, va involucrar nou persones amb el sistema immune debilitat a causa de trasplantament d'òrgans, VIH, càncer o tractaments mèdics per altres malalties.

Tots ells van donar positiu per Covid-19 durant almenys vuit setmanes i, encara que les infeccions van durar 73 dies de mitjana, n'hi va haver dos que la van tenir de forma permanent durant més d'un any.

Les mostres preses regularment i les anàlisis genètiques del virus van assenyalar que cinc dels nou pacients van desenvolupar, mutacions associades amb variants com l'alfa, el delta i l'òmicron.

«Això demostra que les mutacions trobades en variants de preocupació poden sorgir en pacients immunodeprimits i dóna suport a la idea que noves variants dels virus puguin desenvolupar-se en individus immunodeprimits», va indicar Luke Bladgon Snell, Guys and St Thomas NHS Foundation Trust.

Tot i això, l'autor principal de la investigació ha recalcat que cap dels pacients «va desenvolupar noves variants que s'hagin convertit en variants de preocupació».

A més, encara que aquest estudi demostra que poden sorgir variants en persones amb el sistema immune debilitat, «encara desconeixem si les variants de preocupació anteriors com alfa, delta i òmicron es van originar d'aquesta manera».

Dos dels pacients es van curar sense tractament, dos més ho van fer amb teràpies d'anticossos i antivírics i un altre encara no ha superat la infecció.

Aquest pacient, en el seu darrer tractament a principis de 2022, tenia infecció en curs des de feia 412 dies i si continua sent positiu en la propera cita, «és probable que superi la infecció anterior més llarga coneguda de 505 dies descrita en aquest informe», assenyala l'ECCMID, en un comunicat.

La investigació descriu, a més, un dels primers casos d'una infecció de covid-19 oculta -diferent de la covid persistent- i que també s'ha descrit amb altres virus com els que causen ebola o hepatitis B.

El pacient era simptomàtic i va donar positiu per covid abans de recuperar-se, després d'això va donar negatiu diverses vegades abans de desenvolupar símptomes una altra vegada mesos més tard.

Una prova PCR va donar un resultat positiu i la seqüenciació del genoma del virus en aquell moment suggeria que la infecció l'havia causat la variant alfa, que havia estat eliminada del Regne Unit, fet que implicava que el virus va estar present al cos des de la infecció inicial, però no es va detectar.

Al Congrés també es parlarà del cas d'una sanitària catalana ostenta el rècord de reinfecció de la covid. Concretament, la treballadora es va reinfectar 20 dies després d'haver passat la variant Delta amb la Ómicron.

tracking