Diari Més

L'OMS recomana l'ús de l'antiviral de Pfizer en casos no greus de covid

L'ús del tractament està indicat a pacients «amb alt risc d'hospitalització» després de contagiar-se

Imagen del antiviral contra la covid desarrollado por Pfizer.

La píndola contra la covid de Pfizer podria causar greus efectes en combinar-se amb altres fàrmacs d'alt úsPfizer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat l'ús de l'antiviral comercialitzat amb el nom de paxlovid, desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Pfizer, en pacients amb casos no greus de covid però en risc d'hospitalització.

El tractament, que combina els antivirals nirmatrelvir i ritonavir, és el cinquè que l'OMS recomana en pacients no greus però en risc d'hospitalització, juntament amb el remdesivir, el molnupiravir i els dos basats en anticossos monoclonals (el sotrovimab i el còctel casirivimab-imdevimab).

El remdesivir havia estat inicialment rebutjat per l'OMS, encara que en les recomanacions de l'OMS l'inclou «de manera condicional» després de noves dades positives en assaigs amb 2.700 pacients.

Les noves recomanacions han estat emeses per un grup d'experts internacionals de l'OMS a través de la prestigiosa publicació mèdica BMJ (l'antic British Medical Journal).

L'ús d'aquests quatre tractaments està indicat a pacients «amb alt risc d'hospitalització» després de contagiar-se de covid, incloent-hi persones grans, no vacunades o immunodeprimides.

En el cas del paxlovid, aquests experts afirmen que «pot evitar més hospitalitzacions que les alternatives», és potencialment menys perjudicial que el molnupiravir, i és més senzill d'administrar que el remdesivir i els anticossos monocolonals, per als quals s'utilitza la via intravenosa.

El comunicat de l'OMS subratlla que l'ús del paxlovid no és recomanable en pacients amb baix risc d'hospitalització, «ja que els beneficis són poc importants», i tampoc per a casos greus o crítics, atès que encara no hi ha prou dades per provar-ne efectivitat en aquest grup.

En aquests casos més greus, l'OMS continua recomanant l'ús de corticoesteroides, antagonistes dels receptors d'interleucina-6 i baricitinib.

L'OMS també recorda la seva recomanació contra l'ús d'ivermectina, hidroxicloroquina i plasma de convalescents en qualsevol pacient amb covid, sense importar el nivell de gravetat del cas.

Els tractaments antivirals recomanats «s'han d'administrar com més aviat millor en el curs de la malaltia», destaca l'OMS, que va manifestar la seva preocupació pels problemes d'accés a aquests tractaments especialment a països d'ingressos baixos i mitjans, per l'elevat preu de mercat de la majoria daquests fàrmacs.

Mentre a finals de 2020 ja es comptava amb al voltant d'una desena de vacunes contra la covid (que l'OMS va estar incloent a poc a poc a la llista de recomanacions), el desenvolupament de tractaments va ser més lent.

Fins a mitjans de l'any passat, l'OMS només recomanava, per falta de resultats definitius en assaigs clínics, l'ús en pacients greus de dexametasona (un corticosteroide) i els antagonistes dels receptors d'interleucina-6, encara que en els darrers mesos ha afegit nombroses alternatives, també per a casos menys greus.

tracking