Diari Més

Els anticossos de Pfizer disminueixen més ràpid que els de Moderna, segons estudi

Encara que són similars, en la primera es detecta una major caiguda d'anticossos en menys temps

Un vial de la vacuna Pfizer/BioNTech.

Pfizer i BioNTech acorden amb la CE el subministrament de 200 milions de dosis mésEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els anticossos generats per la vacuna contra la covid-19 de Pfizer augmenten més lentament i disminueixen més ràpidament que els generats per la vacuna de Moderna, segons un nou estudi de la Universitat de Virgínia als Estats Units.

La recerca, que s'ha publicat en la revista científica Frontiers in Immunology, ha revelat que les persones majors que van rebre la vacuna de Pfizer han generat menys anticossos que els receptors més joves però aquest no ha estat el cas de Moderna, on l'edat no ha estat un factor.

Els científics han determinat que totes dues vacunes han generat nivells màxims similars d'anticossos. Behnam Keshavarz, immunòleg de la UVA, ha assenyalat que «no és sorprenent que els nivells d'anticossos caiguin després de la vacunació».

D'altra banda, Keshavarz ha afegit que els «va cridar l'atenció la rapidesa amb la qual els anticossos van caure després de les vacunes de ARNm, en particular la vacuna Pfizer/BioNTech».

El grup d'investigadors ha rastrejat els nivells d'anticossos posteriors a la vacunació en 234 empleats de la UVA durant deu mesos.

En total, 114 havien rebut la vacuna de Pfizer i 114 havien rebut la de Moderna, mentre que sis havien rebut la vacuna única de Johnson & Johnson.

Després de 20 dies després de la segona dosi, els receptors de les vacunes de de Pfizer i Moderna tenien nivells d'anticossos que eren aproximadament 50 vegades més alts que els observats en els receptors de J&J.

Poc després, els anticossos de Pfizer i Moderna van començar a disminuir, però la caiguda va ser més abrupta per a Pfizer. Després de sis mesos, els receptors Pfizer tenien nivells d'anticossos més baixos que els de Moderna i els pacients que havien estat hospitalitzats covid greu sis mesos abans.

Els científics han indicat que encara que les vacunes de Pfizer i Moderna són similars, existeixen diferències en les seves formulacions i la quantitat de ARNm que contenen.

Aquest factor, podria explicar les diferències en la resposta d'anticossos que generen. El temps entre dosi també podria ser un factor significatiu.

En aquest sentit, l'estudi recull que és important comprendre que els nivells d'anticossos són una eina relativament rudimentària per a avaluar l'eficàcia de les vacunes.

Els metges no estan segurs que existeixi una correlació directa entre el nivell d'anticossos i la protecció contra el covid-19 però recorden que encara que els nivells d'anticossos disminueixen el sistema immunitari recorda com produir-los.

Finalment aclareixen en el seu estudi, que no és clar si la major resposta d'anticossos generada per la vacuna Moderna es tradueix en una millor protecció en el món real.

Jeffrey Wilson, autor de l'estudi ha conclòs que «tant Pfizer com a Moderna han demostrat ser molt efectives en la protecció contra malalties greus».

No obstant això, insisteix que l'estudi dut a terme se centra en les diferències d'aquestes vacunes, i diu que «això podria ser particularment cert en poblacions de major risc, com a subjectes majors o aquells que tenen condicions amb sistemes immunològics suprimits».

tracking