Diari Més

Aquest és el perillós efecte dels edulcorants en el fetge

Diversos estudis han advertit que alguns substituts del sucre poden afectar l'òrgan

Els edulcorants s'utilitzen per substituir el sucre a l'alimentació.

Aquest és el perillós efecte dels edulcorants en el fetge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els substituts del sucre són una opció molt comuna per a aconseguir un sabor dolç en els aliments sense necessitat d'ingerir l'elevat nombre de calories que conté el sucre, o per a aquelles persones amb diabetis que tenen problemes per a regular els nivells de glucosa en sang.

No obstant això, són diversos els estudis que ja han vingut advertint de possibles efectes negatius que poden tenir sobre l'organisme. Ara, un grup de científics ha presentat en la conferència Experimental Biology 2022 celebrada per la American Society for Biochemistry and Molecular Biology els resultats d'un treball que ha trobat que podrien inhibir seriosament l'eliminació de toxines en el fetge.

Concretament, els investigadors han estudiat la manera en què els edulcorants acesulfamo k i sucralosa interfereixen en els processos cel·lulars del fetge.

D'aquesta manera, van observar que totes dues substàncies inhibeixen l'activitat de la glicoproteïna P, una proteïna present en la membrana cel·lular amb una funció molt important: facilitar la sortida d'un bon nombre de substàncies de la cèl·lula.

Concretament, pertany a la família dels transportadors ABC, que compleixen un paper clau en la defensa de l'organisme enfront de substàncies xenobiòtiques (substàncies químiques que no es troben de manera natural en un organisme viu). Per això, se la coneix com a proteïna de resistència multisubstància 1.

Per tant, aquesta inhibició dificulta la labor del fetge de metabolizar i processar un gran nombre de substàncies amb diversos graus de toxicitat, com molts medicaments (per exemple, medicació per a la pressió sanguínia, antidepressius i antibiòtics) que d'aquesta manera tendeixen a acumular-se en el cos, potencialment aconseguint concentracions nocives.

A més, aquest efecte inhibitori es va observar quantitats d'edulcorants molt inferiors a les màximes recomanades per la FDA, el principal organisme regulador de la indústria alimentària als Estats Units.

Els investigadors adverteixen, en qualsevol cas, que els resultats són preliminars i necessitaran confirmar-se en estudis preclínics i clínics posteriors. No obstant això, consideren que evidencien un risc digne de tenir-se en consideració, tenint en compte que es troben presents en multitud de productes alimentaris molt consumits, com a refrescos, rebosteria industrial, brioixeria industrial i fins i tot en medicaments i cosmètics.

tracking