Diari Més

La síndrome del còlon irritable: un trastorn comú de causa desconeguda

Es coneix que el SII està molt lligat a factors psicològics com l'estrès o els traumes

El SII provoca dolors abdominals freqüents

La síndrome del còlon irritable: un trastorn comú de causa desconegudaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moltes persones tenen de manera habitual símptomes gastrointestinals amb els quals conviuen en la seva vida diària malgrat les molèsties que els ocasionen. Quan, després de realitzar totes les proves possibles no es troba una causa evident, es considera que el pacient amb aquestes característiques sembla la síndrome del còlon irritable o la síndrome de l'intestí irritable (SII).

Què és la síndrome de còlon irritable?

El SII és un trastorn freqüent de l'intestí gros, que produeix un bon nombre de símptomes inespecífics habituals. Es considera un trastorn crònic que ha d'atallar-se a llarg termini.

Normalment no és greu, encara que sí molest, i no provoca canvis significatius en el teixit intestinal, amb el que tampoc augmenta de manera significativa el risc de patir càncer colorectal.

No es coneixen les seves causes, encara que se sap que està relacionat amb fenòmens com l'estrès, els traumes psicològics i emocionals, els antecedents d'infecció intestinal greu i la incidència de sobrecreixements bacterians.

Quins són els seus símptomes?

Els símptomes del SII són molts i molt variats, però a nivell general els més típics inclouen dolor abdominal, còlics, canvis en les deposicions, canvis en la freqüència d'evacuació, inflor, augment en la producció de gasos (meteorisme), presència de mucositat en la deposició, sagnat rectal, pèrdua de pes, anèmia, vòmits i dolor persistent que no s'alleuja després d'expulsar gasos o defecar.

En considerar-se que es tracta d'un trastorn crònic, perquè aquests símptomes s'associïn amb la condició han de persistir per un període prolongat de temps o ser recurrents.

A la llarga, les persones amb símptomes persistents de la síndrome de còlon irritable reporten tenir una pitjor qualitat de vida que la mitjana de les persones, arribant fins i tot a patir trastorns de l'ànim com a ansietat o depressió. Aquest tipus de problemes, al seu torn, tendeixen a empitjorar la simptomatologia de la síndrome.

Com es tracta?

Atès que no existeix com a tal una cura per a la malaltia, el tractament es basa a atallar els símptomes per a permetre que el pacient pugui portar una vida el més normal possible.

Posar en marxa estratègies per a reduir l'estrès pot millorar el quadre simptomàtic de la persona afectada; igualment, en alguns pacients uns certs ajustos nutricionals, l'exercici físic i el descans adequat aconsegueixen alleujaments significatius.

L'important, així, és provar diverses d'aquestes mesures en la mesura de les possibilitats de cada pacient i atendre la resposta, per a personalitzar d'aquesta manera l'estratègia d'acord amb la seva casuística particular.

tracking