Diari Més

Quins símptomes provoca la nova hepatitis que ha aparegut a Europa?

Al Regne Unit s'han registrat 74 casos i a Espanya 3

Imatge d'un dispensador de fàrmacs contra la hepatitis C a l'Hospital de Bellvitge.

Una de cada cinc persones infectades amb hepatitis C a Catalunya ho desconeixACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova hepatitis aguda greu d'origen desconegut ha posat en alerta a tota Europa. I és que ja s'han registrat 74 casos al Regne Unit entre nens i nenes menors de 10 anys. Aquest dimecres s'ha conegut que a Espanya ja s'han detectat tres casos a la Comunitat de Madrid, que evolucionen favorablement.

L'origen d'aquesta hepatitis és fins ara desconegut, ja que les proves realitzades no han identificat cap virus de l'hepatitis (ni A, ni B, ni C, ni D, ni E) com a causant de la inflamació del fetge. Per ara, els especialistes estudien la hipòtesi que un adenovirus estigui afectant més greument els menors.

«Una de les possibles causes que estem investigant és que això estigui relacionat amb la infecció per adenovirus», afegeixen les autoritats britàniques, entre les quals inclouen la relació amb el coronavirus i altres causes infeccioses o ambientals.

Els adenovirus, normalment, causen símptomes com refredats, vòmits o diarrea, però en rares ocasions es compliquen i deriven en hepatitis.

Els adenovirus es transmeten habitualment entre les persones i per contacte amb superfícies contaminades així com a través de l'aire. Per això, Sanitat aconsella rentar-se sovint les mans, cobrir-se en tossir amb la part interior del colze i emprar mocadors d'un sol ús. A més, recomana consultar amb el pediatra davant el menor símptoma.

Els metges estan estudiant la relació daquests casos dhepatitis amb la infecció per SARS-CoV-2, causant de la covid-19. Entre els casos identificats s'han detectat alguns de positius en coronavirus. I descarten la seva relació amb la vacuna de la covid perquè cap dels afectats estava vacunat.

Símptomes

Els símptomes que han presentat els afectats han estat gastrointestinals (dolor abdominal i vòmits) i icterícia (coloració groga a la pell i les parts blanques dels ulls). També presentaven «una ràpida i marcada elevació de les transaminases», un conjunt d'enzims intracel·lulars l'alteració dels quals pot catalitzar lesions hepàtiques.

Els símptomes generals de l'hepatitis inclouen orina fosca, femta de color gris o pàl·lides, picor de pell, dolor muscular i de les articulacions, febre, cansament inusual, pèrdua de gana o mal de panxa.

tracking