Diari Més

L'OMS manté la covid-19 a nivell de pandèmia

El motiu: que el virus continua transmetent-se de forma intensa i la seva evolució és imprevisible

Una infermera parla amb un home just després que rebi la vacuna al punt habilitat a Fira de Barcelona.

L'OMS avisa que Europa afronta un 'hivern dur' pel repunt de la pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat la seva decisió de mantenir la propagació de la covid-19 com una emergència sanitària internacional o pandèmia perquè «no és el moment de baixar la guàrdia», sinó més aviat que els països es continuïn preparant per afrontar aquest tipus de crisi.

El director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va dir que el Comitè d'Emergències de l'OMS (òrgan compost per científics independents) ha recomanat no canviar el nivell d'alerta en relació amb la covid en vista que el virus continua transmetent-se de forma intensa.

Així mateix, la seva evolució és imprevisible i la mortalitat es manté a nivells elevats.

En aquest context, Tedros va indicar que cal continuar amb els esforços perquè vacunes, tractaments i altres eines desenvolupades per afrontar la pandèmia siguin distribuïdes de forma equitativa entre els països i dins d'ells, i que s'avanci en la vacunació dels més grans 65 anys, en particular a Àfrica.

Cobrir les bretxes que continuen existint a l'accés a les vacunes «és la millor manera de protegir-nos de futurs brots», va comentar en una conferència de premsa.

El president del Comitè d'Emergència de l'OMS, Didier Houssin, va sostenir que «no ha arribat el moment de relaxar-se pel que fa a aquest virus», ni de perdre de vista la importància de continuar fent proves de diagnòstic.

«No podem deixar de vacunar, aquest és el missatge que el Còmité considera útil enviar els ciutadans i governs», va assenyalar Houssin a la mateixa roda de premsa.

Sobre les condicions perquè la covid-19 deixi d'estar al nivell màxim d'alerta sanitària, va explicar que han de confluir diferents criteris, entre els quals epidemiològics i altres relacionats amb impacte del coronavirus als llocs on la transmissió es manté alta.

«És erroni creure que menys quantitat de casos vol dir que hi ha menys risc. Ens alegrem que hi hagi menys morts, però aquest virus ens ha sorprès en el passat, així que hem de seguir-li la pista tot el temps», va assenyalar el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan.

Les morts reportades l'última setmana per Covid-19 al món ha estat la més baixa des que va començar la pandèmia.

Sobre les últimes subvariants descobertes d'òmicron (anomenades BA.4 I BA.5), la directora tècnica per a la Covid-19 a l'OMS, Maria Van Kherkove, va confirmar que s'han detectat en un nombre limitat de països d'Àfrica i Europa, i ara s'està analitzant si presenten algun canvi significatiu pel que fa a la variant original.

Ha confirmat que de moment no s'han detectat canvis en la gravetat de la malaltia o en la defensa que ofereixen les vacunes, però també ha reconegut que és prematur treure'n conclusions perquè el nombre de seqüències genètiques realitzades és baix.

tracking