Diari Més

Sanitat

Catalunya no ha detectat cap cas d'hepatitis aguda desconeguda en nens

A Madrid s'ha diagnosticat tres casos, un dels quals ha requerit un trasplantament de fetge

L'entrada de l'Hospital Vall d'Hebron.

Investiguen un treballador de l'Hospital Vall d'Hebron per robar 8.000 cànules de plataEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats sanitàries de Catalunya no han detectat cap cas d'hepatitis aguda severa d'origen desconegut en nens com els tres casos diagnosticats a Madrid, un dels quals ha requerit un trasplantament de fetge.

El metge adjunt de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Toni Soriano, ha explicat en una entrevista a l'emissora RAC-1 que estan atents a qualsevol canvi amb un nivell d'alerta elevat, encara que a la comunitat catalana no s'ha comunicat cap cas.

Tot i que els casos fora de Catalunya són aïllats, Soriano ha recomanat portar els menors de 10 anys al centre d'assistència primària si tenen vòmits, mal d'estómac o malestar general.

«A Catalunya no tenim constància de cap cas. Estem en alerta per si en detectem algun, i hem de ser prudents i seguir vigilants amb un nivell d'alerta elevat», ha assenyalat el metge.

«Pensem que pot ser una infecció viral, però no descartem cap hipòtesi. La simptomatologia és molt inespecífica: vòmits, malestar general i dolor abdominal. Es recomana consultar el pediatre de capçalera», ha aconsellat l'especialista.

Segons el facultatiu, els casos detectats fins ara a Madrid «poden tenir causes no només virals, sinó també toxicològiques», i ha recordat que «en el cas de les víriques es transmeten pel contacte amb les mans contaminades, menjar en mal estat o restes de femta».

La Comunitat de Madrid investiga els tres primers casos detectats al nostre país compatibles amb una hepatitis aguda severa d'origen desconegut que afecta nens menors de 10 anys, un dels quals ha requerit un trasplantament de fetge, encara que tots evolucionen favorablement.

Els nens, amb edats d'entre 2 i 7 anys i procedents de Madrid, Aragó i Castella-la Manxa, estan ingressats en un hospital madrileny, segons va informar ahir dimecres la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

Per ara, les proves de laboratori exclouen, en tots els casos, els virus de l'hepatitis A, B, C, D i E i també s'han descartat les causes habituals d'hepatitis o antecedents de viatges, però se segueix investigant un altre tipus de causes infeccioses, tòxiques o químiques, expliquen a Efe des del Ministeri de Sanitat.

La investigació arriba després que dilluns passat el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES) enviés una comunicació a totes les comunitats a instàncies del Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) i de l'OMS per l'aparició de 74 casos al Regne Unit i 3 a Irlanda d'hepatitis aguda severa d'etiologia desconeguda en nens menors de 10 anys prèviament sans.

tracking