Diari Més

Els immunòlegs recomanen no treure's la mascareta si es pateix un quadre víric

Els experts són previnguts pel que fa a l'evolució del virus i esperen veure com influirà l'augment dels contactes socials amb motiu de la Setmana Santa

Gent amb mascareta passejant per Tarragona.

covid-19, tarragona, mascareta, pandèmia, onada, coronavirusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia, Marcos López Hoyos, veu «raonable» la fi de la mascareta en interiors, però demana portar-la si es presenta un quadre víric, encara que no sembli covid-19, perquè recorda que la pandèmia «genera problemes quan se li dóna la menor oportunitat».

En una entrevista amb Efe a una setmana de la fi de l'obligatorietat de la mascareta en interiors, el també director científic del Instituto de Investigación Valdecilla(Idival) entén la mesura, però avisa que els centres sanitaris estan rebent més casos d'altres virus, això vol dir que «la gent ja ha relaxat l'ús» d'aquest element de protecció.

«Fa molt temps que estem en pandèmia i tot és comprensible», assenyala López Hoyos, que destaca la situació «estable» de la incidència del virus, que, això sí, «no baixa de 400, encara que és difícil de controlar perquè el rastreig ja no és tan exhaustiu».

Segons explica, els indicadors de la pandèmia reflecteixen una estabilització que pot anar «cap avall, però també pot anar cap amunt».

Això sí, l'hospitalització està molt controlada. «Van bé les xifres. La gent està protegida per la vacuna, afortunadament hi ha a Cantàbria una vacunació per sobre del 90%, igual que al país», valora.

Al seu parer, l'estabilització de les dades «és una bona notícia», però cal esperar veure com influirà l'augment dels contactes socials amb motiu de la Setmana Santa.

«El que ens preocupa més són les residències i la gent més vulnerable, que té més possibilitat d'una malaltia greu si s'infecten, sobretot a partir dels 80 anys. En principi, està controlat», subratlla.

López Hoyos entén que la societat «necessita un cert nivell de normalització», però advoca per seguir vigilants amb la incidència i l'hospitalització.

«Hem de ser flexibles i ràpids per si cal prendre mesures noves. Esperem que no», recalca.

Tenint en compte que el 20 d'abril serà possible treure's la mascareta a la majoria d'espais interiors, el president de la Societat Espanyola d'Immunologia creu que després d'una setmana -el temps d'incubació, més o menys- es veurà si té impacte.

«Veurem si d'aquí al diumenge de la setmana que ve hi ha un augment en els ingressos, visites a urgències... Si no és així, podrem dir que el perill més proper ha desaparegut», opina, abans d'apostar per «prendre mesures davant la més mínima sospita» d'un repunt.

I recomana fer servir mascareta a qui «tingui un quadre víric amb malestar, febre o dolor muscular, encara que no sigui covid, perquè així evitarà infectar altres persones». «Ara més que mai no és important la responsabilitat individual», afegeix.

«El que està clar és que aquest virus en dos anys ens ha demostrat que quan li donem la menor oportunitat, l'aprofita per generar-nos problemes», insisteix.

Marcos López Hoyos encara veu precoç que la covid es converteixi en un virus més i advoca per veure'n l'evolució fins a l'estiu.

«Anirem veient com es comporta d'aquí a l'estiu, però és probable, i l'escenari més lògic, que es converteixi en una viriasi –infeccions respiratòries agudes– estacional, si no hi ha cap altra onada», ressalta.

Si això passés, creu que caldria vacunar la població més vulnerable al virus amb una dosi anual de record.

tracking