Diari Més

Un mosquit obliga a retirar 765.000 dosis de la vacuna de Moderna

Es va detectar en un centre de vacunació de Màlaga i l'AEMPS va ordenar la retirada preventiva del lot fabricat a Espanya

Pla curt de la vacuna de Moderna.

La farmacèutica Rovi investiga la possible contaminació d'alguns lots de la vacuna de Moderna destinats al JapóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència d'un mosquit a l'interior d'un vial de la vacuna davant de la covid-19 de Moderna en un centre de vacunació de Màlaga ha motivat la retirada preventiva d'un lot fabricat a Espanya que consta de 764.900 dosis i va ser distribuït el passat gener a cinc països.

Fonts de la Conselleria de Salut d'Andalusia han explicat aquest dimarts a Efe que la Junta va traslladar fa uns dies a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) de la troballa del mosquit en un vial de la vacuna, que no va ser administrat, i que el lot va ser retirat «conforme marca el procés».

L'AEMPS va informar divendres passat que havia ordenat la retirada del lot de la vacuna, comercialitzada com a Spikevax, de Moderna -una de les cinc autoritzades davant del coronavirus-, a causa de la presència d'un cos estrany a l'interior d'un vial.

També Moderna i Rovi van emetre aquell dia un comunicat en què anunciaven la retirada, per la presència d'«un cos estrany» en un vial, d'un lot de la vacuna, que constava de 764.900 dosis, i va ser distribuït a Noruega, Polònia, Portugal, Espanya i Suècia del 13 al 14 de gener aquest any.

Segons l'AEMPS, el vial afectat va ser identificat en un centre de vacunació, va ser segregat i no es va administrar a cap pacient, i la retirada s'ha adoptat com a mesura preventiva, ja que només s'ha detectat la incidència en una única unitat i no espera que hi hagi més unitats afectades al lot.

Va recordar que la fabricació de vacunes es realitza en unes condicions molt estandarditzades i regulades a nivell internacional per reduir al màxim el risc d'aquest tipus d'esdeveniments i, en cas que es produeixin, permetre'n la detecció abans de sortir al mercat.

No obstant això, malgrat aquestes precaucions i la seva baixa freqüència, aquests fets poden succeir atès l'altíssim nombre de dosis fabricades, com és el cas de Moderna, que actualment ha posat al mercat més de 900 milions de dosis a nivell mundial.

Per part seva, Moderna i Rovi van anunciar en un comunicat, que està publicat a la seva pàgina web, la retirada d'un lot de la vacuna Spikevax per la troballa d'un «cos estrany» en un vial, una qüestió de la qual van ser alertades a mitjançant una reclamació sobre el producte procedent d'un centre de vacunació de Màlaga.

Moderna va indicar que no s'havia notificat cap problema de seguretat en relació amb les persones que van rebre la vacuna contra la covid-19 de Moderna d'aquest lot, i que no s'havia identificat cap incident de seguretat o eficàcia fins ara.

tracking