Diari Més

Un de cada tres medicaments poden interferir en la conducció

És important conèixer els efectes dels medicaments al volant quan es preveuen milions de desplaçaments per Setmana Santa

Imatge d'arxiu de diferents medicaments.

medicaments, farmàcia, pastillesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 6.000 presentacions de medicaments poden interferir en la capacitat de conducció i un de cada tres fàrmacs comercialitzats -el 33,9%- inclou un pictograma per a alertar d'això perquè el pacient revisi la informació en el prospecte.

És el missatge que ha volgut llançar el Consell General de Col·legis Farmacèutics en un moment en el qual es preveuen milions de desplaçaments per carretera per la Setmana Santa, recordant que, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), el 5% dels accidents -que suposen la cinquena causa de mort més freqüent al nostre país- estan relacionats amb els medicaments.

D'acord amb la base de dades de medicaments de l'Organització Farmacèutica Col·legial Bot Plus, el 33,9% dels fàrmacs que es venen a Espanya inclouen un triangle equilàter vermell amb un cotxe negre a l'interior sobre fons blanc per avisar sobre la seva possible interacció amb la conducció.

Fins a 6.156 presentacions de medicaments pot generar interaccions amb la conducció, els que més, els hipnòtics -usats per a tractar trastorns de somni-; ansiolítics -per a l'ansietat-; antidepressius; antigripals o anticatarrals; alguns analgèsics; antial·lèrgics o antihistamínics; antiepilèptics; fàrmacs per alpárkinsono contra trastorns psicòtics.

Aquests medicaments poden influir en la conducció de diverses maneres, bé produint un efecte terapèutic contraindicat en cas de conduir, o bé a conseqüència d'un determinat efecte advers.

Un d'ells és la somnolència o efecte sedant, encara que hi ha uns altres com la reducció dels reflexos i augment del temps de reacció (per la disminució de la concentració o de la capacitat de romandre alerta), canvis en la percepció de les distàncies, oftalmològics o de l'audició, musculars o estats de confusió i atordiment.

Si bé els farmacèutics precisen que l'efecte no és sempre negatiu, ja que en moltes ocasions el medicament permet controlar la patologia i millorar la capacitat de conducció. Per a controlar-los, recomanen evitar conduir en iniciar un tractament, tenir especial precaució amb l'administració conjunta de diversos medicaments i no consumir alcohol, que alguns fàrmacs contenen.

tracking