Diari Més

Les empreses podran sancionar els treballadors que es neguin a portar mascareta

Sanitat ha deixat en mans dels serveis de prevenció de riscos laborals la decisió sobre el seu ús a partir del dia 20 d'abril

Una treballadora d'una botiga amb la mascareta posada.

mascareta, feina, treball, botiga, comerçACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir del dia 20 d'abril, els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses seran els encarregats de valorar si els treballadors han de portar la mascareta a la feina. La decisió es prendrà en funció de si es poden complir les condicions òptimes recomanades pels experts, com ara mantenir una distància interpersonal d'1,5 metres i que hi hagi una ventilació adequada de l'espai de treball.

En cas de no complir-se, l'empresa pot decidir que s'hagi de portar la mascareta durant la jornada laboral. Des de la UGT, el coordinador de Salut Laboral, José de las Morenas, adverteix que si un empleat es nega a portar-la podria ser amonestat i sancionat. Segons explica de las Morenas a NIUS, l'empresa primer hauria d'informar el treballador, amonestar i, finalment, sancionar. I recorda que les sancions haurien de ser proporcionals a la infracció.

Rosa María Orriols, membre de la junta de l'Associació Catalana de Salut Laboral i assessora de l'OMS, per la seva banda, opina que primer cal «buscar les millors mesures col·lectives i organitzatives: teletreball, ventilació, mampares…» i sinó imposar la mascareta al lloc de treball si és l'únic mètode de protecció possible perquè no es pot millorar ni la ventilació ni la distància.

Tot i això, Orriols apunta que hi ha un buit legal ja que l'ús de la mascareta és una mesura que va imposar el Ministeri de Sanitat per una alerta sanitària i «no d'un risc a la feina». Per aquest motiu, l'empresari només podria sancionar «emparant-se en Llei de Sancions Laborals», on la mascareta no està reflectida. Encara que «a la llarga, ho tindrem en compte com un risc laboral, però avui dia no està així regulat», afegeix.

El portaveu d'UGT recorda que en cas que l'empresa decideix que cal treure mascareta, «és l'empresa la que ha de lliurar mascaretes als treballadors, perquè es considera que és un EPI. I si l'empresa les proporciona, s'han de portar».

tracking