Diari Més

La pandèmia dispara l'ús de serveis de telemedicina

Gairebé un 70% dels espanyols els ha usat en l'últim any

Una dona teletreballant

El teletreball es duplica després de dos anys de pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 69% dels espanyols ha utilitzat serveis de telemedicina en l'últim any, i la tendència va en augment: tres de cada quatre usuaris creuen que els empraran en els pròxims mesos.

Així es desprèn de la Radiografia Saba de la Salut Digital, un informe elaborat per la plataforma de telemedicina de Mapfre els resultats de la qual han estat presentats aquest dimarts.

El 71% dels usuaris ja gestiona les cites en línia «El 2019, mai m'hauria cregut que el 2022 tantes persones utilitzarien serveis de telemedicina. Però la pandèmia va venir i ho va disparar tot». Així ha resumit Pedro Díaz Yuste, director general de Saba, les dades obtingudes en l'estudi, que mostren clarament que s'està produint un avanç en aquesta mena de solucions.

Entre les dades que s'han obtingut en l'informe destaca que el 71% dels usuaris ja gestiona consultes mèdiques o s'informa sobre salut i assumptes relacionats amb el benestar de manera en línia. En concret, el 54% dels enquestats ja gestiona telemàticament les seves consultes mèdiques.

Quant als serveis de salut digital que més han emprat els enquestats per Saba, destaca la recepta digital, amb un 38%. Li segueix el monitoratge a través de dispositius electrònics (26%), com poden ser els rellotges intel·ligents; el xat mèdic (16%); la vídeoconsulta (13%); i l'avaluador de símptomes (9%).

De cara al futur, gairebé el 80% d'usuaris creu que utilitzarà algun servei de salut digital en els pròxims 12 mesos. Encara que en relaxar-se la pandèmia decreix l'ús d'uns certs serveis, com les vídeoconsultes, augmenten uns altres com la compra de consultes i proves mèdiques. Els joves destaquen com el perfil més obert a adquirir aquests serveis, sobretot aquells relacionats amb el monitoratge de salut a través de wearables, amb un 34% respecte a la mitjana general.

El perfil majoritari de l'usuari: dona jove i urbanita

La Radiografia Saba de la Salut Digital mostra un perfil clar de l'usuari que més utilitza els serveis de telemedicina en l'actualitat: dona, jove, urbanita i amb formació superior.

Quant als canals preferits per a informar-se, un 43% dels enquestats assenyala les apps de salut i vida saludable com la seva principal font, seguides de la premsa especialitzada (42%), els fòrums especialitzats (35%) i, finalment, els mitjans generalistes (30%).

Les xarxes socials són un altre dels principals canals dels internautes per a informar-se, d'aquí ve que el 80% dels usuaris estiguin disposats a rebre informació sobre salut i benestar en aquestes plataformes. Aquesta dada augmenta a gairebé un 90% quan es pregunta als enquestats d'entre 18 i 34 anys.

Així mateix, un 50% dels espanyols estaria disposat a rebre informació de salut i benestar mitjançant influencers, una pràctica que cada vegada està més assentada en les xarxes socials. Igual que abans, quan es pregunta a la franja d'edat més jove, la disposició a informar-se a través d'influencers creix un 23% respecte a la mitjana.

La conveniència, el principal benefici

En quant als beneficis que perceben els usuaris dels serveis de salut digital, s'observa que el 85% dels enquestats veuen la conveniència com el principal motiu per a utilitzar eines de telemedicina. L'estalvi de temps d'espera o de gestió de tràmits, així com evitar el desplaçament als centres de salut i la rapidesa de resposta, són els beneficis més destacats. L'atenció personalitzada i un quadre mèdic ampli també repunta com un dels beneficis percebuts de salut digital per un 55%

D'altra banda, el 24% de les persones consultades assenyalen no poder ser atesos de manera directa amb especialistes com un dels factors principals que resten atractiu a les plataformes de salut digital. La falta de tracte personalitzat i el seguiment per un mateix professional són uns altres dels inconvenients esmentats.

Saba, la plataforma de serveis de salut de Mapfre, compta amb més de 380.000 usuaris registrats, la qual cosa suposa un creixement del 46% respecte a l'any anterior.

«No es tracta de substituir metges per màquines»

Diaz Yuste, per part seva, ha subratllat que la telemedicina «no va de substituir metges per màquines», sinó de millorar l'experiència de l'usuari optimitzant aspectes com la conveniència, en evitar desplaçaments i tràmits innecessaris i en permetre l'estalvi de temps i de recursos.

«Es tracta d'empoderar a l'usuari amb coses com rebre resultats en línia, demanar cites, comprar proves o estalviar desplaçaments; no de substituir l'atenció d'un metge».

Igualment, i malgrat reconèixer que les solucions de telemedicina compten actualment amb major implantació en l'àmbit privat, Díaz Yuste ha explicat que també estan cada dia més presents en la sanitat pública, alguna cosa que previsiblement es veurà potenciat gràcies als pressupostos europeus de recuperació després de la pandèmia: «Els fons europeus són la gran oportunitat per a modernitzar-nos, i hem de saber aprofitar-la entre tots».

tracking