Diari Més

Riscos laborals de cada empresa decidirà si s'han de dur les mascaretes a la feina

Espanya dirà adéu a gairebé dos anys d'obligatorietat de la mascareta el proper 20 d'abril

Una treballadora d'una botiga amb la mascareta posada.

mascareta, feina, treball, botiga, comerçACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses són els que valoraran com s'han d'utilitzar les mascaretes a la feina a partir del 20 d'abril, quan deixaran de ser obligatòries a interiors, inclosos els col·legis, excepte a centres sanitaris i sociosanitaris i als transports.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, portarà la nova normativa sobre l'ús del cobreboques a la reunió del Consell de Ministres el 19 d'abril amb l'objectiu que sigui publicat al BOE l'endemà, tal com ha anunciat aquest dimecres al primer Consell Interterritorial ordinari de l'any celebrat a Toledo.

Espanya dirà així adéu a gairebé dos anys d'obligatorietat de la mascareta, la darrera de les restriccions visibles de la pandèmia; i ho farà tres setmanes després d'haver inaugurat una nova etapa en què ja només es compten casos greus i en entorns vulnerables i els lleus i asimptomàtics ja no s'han d'aïllar.

Va ser el 21 de maig del 2020 quan va entrar en vigor l'ordre amb què el Ministeri de Sanitat, llavors liderat per Salvador Illa, va imposar el seu ús per a majors de 6 anys a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'almenys dos metres.

Aquella ordre va donar lloc, a la pràctica, a un estiu de situacions dispars entre comunitats per la interpretació de la distància interpersonal a l'aire lliure, encara que a poc a poc van anar endurint la norma fins a imposar-la independentment de la separació distància de seguretat a qualsevol espai.

On serà obligatòria?

El nou reial decret que la ministra Darias elevarà al Consell de Ministres el proper dimarts 19 d'abril eliminarà la imposició en interiors a excepció d'«aquells espais on hi pot haver persones amb vulnerabilitat»: centres sanitaris i sociosanitaris i als transports.

D'aquesta manera, hauran de portar-la treballadors i visitants de centres assistencials i sociosanitaris -especialment, residències de gent gran-, però no els residents perquè al cap i a la fi «és casa seva», llevat que estiguin compartint espais comuns, ha especificat la ministra en una roda de premsa conjunta amb el conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández Sanz.

Mentres que en altres llocs serà una «recomanació d'ús responsable, especialment quan hi ha aglomeracions i quan es tracti de persones vulnerables», d'acord amb el que han proposat els experts de la ponència d'alertes.

També haurà de continuar usant-se en els transports, si bé la ponència encara ha de definir més com s'usarà i en quins mitjans, condicions que es plasmaran després al reial decret, que es limitarà a plasmar les obligacions, però no les recomanacions.

Usos responsables

Per contra, els alumnes ja no l'hauran d'utilitzar «en l'àmbit escolar», encara que sí que es recomana als professors amb factors de vulnerabilitat que se la posin, igual que altres persones amb aquestes mateixes condicions on no puguin mantenir 1 ,5 metres de distància interpersonal.

Als centres de treball, seran els serveis de prevenció de riscos laborals els que valorin la necessitat de portar mascaretes, si bé els experts aconsellen portar-la quan la distància interpersonal sigui inferior a 1,5 metres i no es pugui garantir la ventilació adequada de l'espai.

Així mateix, en altres espais tancats d'ús públic com ara comerços, altres en què les persones romanen un temps prolongat sense menjar ni beure (cinemes, teatres, sales de concerts, museus, etc.) o en els que sí que ho fan (bars, restaurants, locals d'oci nocturn…) el que recomanen és un «ús responsable» del cobreboques, igual que a l'entorn familiar, les reunions d'amics i celebracions privades.

Pràctica unanimitat

La proposta de Sanitat, una decisió «pensada, valorada i sospesada», ha comptat amb la «pràctica unanimitat» dels consellers -Astúries s'ha abstingut-. «El consens és el que impera als Consells Interterritorials», ha valorat la ministra.

Així, Salut de la Generalitat ha demanat per carta al Ministeri la retirada de les mascaretes a interiors, amb les excepcions acordades finalment.

El conseller de Sanitat gallec, Julio García Comesaña, ha assenyalat que a la Xunta estan «satisfets» amb la nova normativa. També el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, s'ha felicitat per la decisió.

El nou «punt d'inflexió» a la pandèmia va començar fa dues setmanes, quan va arrencar la nova estratègia de vigilància de la covid per la qual només s'expliquen els casos greus i en entorns vulnerables i les persones lleus i asimptomàtiques no s'han d'aïllar.

Això no vol dir que s'hagi deixat de monitoritzar, sinó que ara «es focalitza la mètrica en les persones més grans de 60 anys», que són els més fràgils al virus.

Tot això ha estat possible gràcies a l'«altíssim nivell d'immunització» i una situació epidemiològica que es troba «en un context favorable», per això han pres aquesta decisió «explicant assessorament de les persones expertes».

tracking