Diari Més

La cafeïna podria ser una nova via per al tractament dels símptomes del dèficit d'atenció

Podria convertir-se així en una alternativa a fàrmacs com les amfetamines

Café

CaféCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) és una patologia psiquiàtrica el diagnòstic de la qual no ha fet més que incrementar-se en les últimes dècades. De fet, s'estima que a Espanya afecta a entre un 2 i un 5% dels nens, la qual cosa suposaria més o menys un alumne o dos en cada classe d'un col·legi.

I això no significa, necessàriament, que la seva incidència hagi augmentat; implica, en canvi, que s'ha incrementat la conscienciació i el coneixement sobre la importància del problema i sobre l'impacte que té en la vida dels nens.

Una millora a l'atenció, la concentració i la memòria

Malgrat això, la manera de tractar el trastorn segueix sense ser clar. Alguns medicaments que s'han emprat, com les amfetamines, poden tenir efectes secundaris molt severs, amb el que la pauta ha de variar molt entre un pacient i un altre i segons la simptomatologia que mostri cada cas.

Ara, no obstant això, investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya han proposat una alternativa eficaç contra els símptomes del TDAH: la cafeïna. Així ho publiquen en un article en el mitjà especialitzat Nutrients, en el qual detallen com han arribat a aquesta conclusió.

Es tracta en realitat d'un treball de revisió sistemàtica, incloent estudis que tracten els mecanismes de la cafeïna a nivell cel·lular.

En aquest context, van trobar que diversos estudis duts a terme sobre models animals amb TDAH havien llançat que l'ús de cafeïna era capaç de millorar la durada de l'atenció, la concentració, la capacitat d'aprenentatge i uns certs tipus de memòria; àrees que es veuen seriosament afectades per la patologia.

Un tractament per a uns certs símptomes

És important destacar, no obstant això, que els autors puntualitzen que la cafeïna ha de ser considerada com un possible tractament per a aquests símptomes però que el seu impacte en uns altres com la impulsivitat o la hiperactivitat no són clars. Així, defensen que la cafeïna pot ser apropiada en casos en els quals el problema és purament d'atenció, però no necessàriament en els quadres en els quals la hiperactivitat o la impulsivitat siguin prominents.

D'altra banda, els investigadors adverteixen que aquests resultats no han de ser interpretats com una invitació a l'ús indiscriminat de la cafeïna en nens amb aquesta mena de trastorn, sinó que, més aviat al contrari, l'objectiu és aportar proves que impulsin el desenvolupament d'una línia terapèutica amb totes les garanties, incloent prescripció i seguiment per part de professionals mèdics especialitzats en la patologia.

tracking