Diari Més

L'EMA no recomana la quarta dosi de la vacuna anticovid per a la població en general

L'ens si que contempla la seva administració a adults de 80 anys o més

Pla detall d'un estoig amb diverses xeringues amb dosis de la vacuna contra la covid-19.

Sanitat aprova una quarta dosi de la vacuna per a immunodeprimits cinc mesos després de la terceraACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha assenyalat aquest dimecres que és «massa aviat» per considerar l'administració d'una quarta dosi de les vacunes d'ARNm (Pfizer i Moderna) a la població general, encara que en dóna suport a adults més grans de 80 anys pel major risc de desenvolupar covid-19 greu.

En una nota conjunta amb el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), les dues agències expliquen que han conclòs que no hi ha prou dades per recomanar la necessitat de la quarta dosi, que a la pràctica es considera la segona dosi de reforç, ja que les dues primeres injeccions formen part de la vacunació primària.

«Ambdues agències estan d'acord que es pot administrar un segon reforç a adults de 80 anys o més, després de revisar les dades sobre el risc més gran de covid-19 greu en aquest grup d'edat i la protecció brindada per una quarta dosi» , assenyalen.

Però, creuen, ara mateix «no hi ha proves clares» a la Unió Europea (UE) que la protecció contra els casos greus de covid-19 estigui «disminuint substancialment en adults amb sistemes immunitaris normals de 60 a 79 anys» i, per per tant, no hi ha evidències que «recolzin l'ús immediat d'una quarta dosi».

L'evidència sobre els efectes de la quarta dosi prové en gran part d'Israel.

Les autoritats continuaran monitoritzant les dades per determinar si hi ha un risc creixent de malaltia greu entre els que estan vacunats i adverteixen que «si la situació epidemiològica actual canvia i sorgeixen nous senyals, pot ser necessari considerar una quarta dosi al grup d'edat» de més grans de 60 anys.

Tot i això, per als adults menors de 60 anys amb sistemes immunològics sans «no hi ha evidència concloent que la protecció de la vacuna contra malalties greus estigui disminuint o que hi hagi un valor agregat d'una quarta dosi», per la qual cosa no recomanen la seva administració.

L'EMA i l'ECDC assenyalen que les campanyes de revacunació «podrien començar a la tardor» i és llavors quan les autoritats nacionals consideraran el millor moment per administrar dosis addicionals, «possiblement aprofitant les vacunes actualitzades».

Per als que encara no hagin rebut cap dosi, les agències europees recorden que la vacunació contra la covid-19 «segueix sent la forma més eficaç de prevenir malalties greus durant la pandèmia actual, incloses les malalties greus causades per la variant òmicron», i insten als ciutadans de la UE a rebre la vacunació primària i el reforç.

A finals del març passat, el 83% dels adults havia rebut les vacunes inicials i només el 64% tenia una dosi de reforç.

tracking