Diari Més

Per què la covid provoca inflamacions greus en alguns pacients?

Segons un estudi de Boston, estaria relacionat amb la infecció als monòcits i macròfags

Una professional sanitària de l'Hospital Clínic agafa la mà d'un pacient ingressat a l'Àrea de Vigilància Intensiva (AVI, o UCI), durant la cinquena onada de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya.

S'acaba la treva al Camp de Tarragona: Tres noves morts per coronavirus la darrera jornadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi publicat aquest dimecres a Nature explica per primer cop per què la covid-19 provoca inflamacions greus en algunes persones, les quals desenvolupen dificultats respiratòries i danys multiorgànics.

Aquests pacients, sorprenentment, també generen anticossos durant la infecció que poden agreujar aquesta inflamació, segons han detectat els autors d'aquest treball, de l'Hospital Infantil de Boston (Estats Units).

Per contra, destaquen, alguns anticossos sembla que no tenen influència en aquest sentit, com els desenvolupats després d'administrar vacunes contra la covid-19 d'ARN missatger, com les de Pfizer i Moderna.

«Volíem comprendre què distingeix els pacients amb covid lleu i greu. Sabem que molts marcadors inflamatoris estan molt elevats en gent amb malaltia greu i que la inflamació és l'arrel de la gravetat, però desconeixíem què ho desencadena», explica en un comunicat Judy Lieberman.

Per aquest estudi, els experts van analitzar mostres de sang de pacients amb covid ingressats d'urgència i els van comparar amb mostres d'individus sans o altres individus que patien dificultats respiratòries.

Així mateix, van examinar teixits pulmonars d'autòpsies realitzades en morts per la covid-19.

Amb aquestes dades, van descobrir que el coronavirus SARS-CoV-2 pot infectar els monòcits i macròfags, dos tipus de cèl·lules immunitàries presents a la sang i als pulmons, respectivament.

Tot i que la covid afecta aquestes cèl·lules, la infecció provoca la mort de monòcits i macròfags, en un procés conegut com a piroptosi que «allibera una explosió» de «potents senyals d'alarma inflamatòria».

«En els pacients infectats, al voltant del 6% dels monòcits sanguinis patia una mort inflamatòria. Es tracta d'una xifra alta perquè les cèl·lules que moren són ràpidament eliminades de l'organisme», assenyala Lieberman.

Aquest percentatge de piroptosi s'eleva fins al 25% en el cas dels macròfags pulmonars, subratlla l'experta.

I en estudiar en més detalls aquestes cèl·lules a la recerca de «senyals» del SARS-CoV-2, van descobrir que al voltant del 10% de monòcits i el 8% de macròfags estava infectat, respectivament.

El fet mateix que ambdós tipus de cèl·lules puguin infectar-se és sorprenent, destaquen els autors, ja que els monòcits no porten receptors ACE2 -la proteïna cel·lular que permet l'entrada del coronavirus-, i els macròfags en presenten petites quantitats.

Els autors creuen que fins ara no s'havia detectat la infecció de SARS-CoV-2 en monòcits perquè, sovint, els estudis s'han efectuat amb mostres de sang congelades, en les quals no apareixen cèl·lules mortes.

tracking