Diari Més

Investigadors de l'Institut Pere Mata identifiquen 119 nous gens relacionats amb l'esquizofrènia

Es tracta del mapa genètic més extens estudiat fins ara a nivell internacional

Imatge d'arxiu de l'Institut Pere Mata.

Portes obertes al Pavelló dels Distingits de l'Institut Pere Mata en record a Domènech i MontanerAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d'investigadors amb participació de l'Institut Pere Mata ha identificat 119 nous gens relacionats amb l'esquizofrènia. El resultat de la recerca s'ha publicat aquest dimecres a la revista 'Nature'. Aquests 119 gens (105 codificadors de proteïnes) estan implicats en funcions de les neurones com l'organització, la diferenciació i la transmissió sinàptica, és a dir la connexió entre neurones. Alguns d'aquests gens ja s'havien trobat prèviament alterats en autisme i altres trastorns del desenvolupament. L'estudi ha inclòs 76.755 persones amb diagnòstic d'esquizofrènia i 243.649 controls sense malaltia psiquiàtrica.

Segons explica Elisabet Vilella, que lidera el grup d'investigació de l'Institut Pere Mata, la majoria de les variants identificades «es troben en gens expressats en neurones del sistema nerviós central, però no en altres teixits o tipus de cèl·lules».

Els responsables de l'estudi recorden que l'esquizofrènia és un trastorn psiquiàtric del qual se'n desconeix la fisiopatologia en bona mesura. Té una heretabilitat d'entre el 60 i el 80%, gran part de la qual s'atribueix a al·lels de risc comuns. Afecta aproximadament 1 de cada 100 persones.

Vilella és la responsable del grup de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria (GAP) de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata. Aquest és un grup multidisciplinari integrat per professionals de la psiquiatria, psicologia, fisioteràpia, infermeria i biologia. Molts dels seus membres són doctors i professors associats a la Universitat Rovira i Virgili.

L'Hospital Universitari Institut Pere Mata és pioner en la recerca genètica de l'esquizofrènia i d'altres malalties mentals.

tracking