Diari Més

Aquest és l'ingredient habitual en molts aliments que pot augmentar el risc de càncer de còlon

Es pot trobar des de brioixeria fins a aperitius salats o salses

Imatge d'arxiu d'aliments que poden contenir el xarop de blat de moro.

Aquest és l'ingredient habitual en molts aliments que pot augmentar el risc de càncer de còlonPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa temps que es coneix que l'alimentació és un factor molt important en el desenvolupament d'uns certs tipus de càncer (especialment, encara que no únicament, d'aquells que afecten les diferents zones del tracte digestiu). Per això, és important cuidar-la si volem minimitzar el risc de patir aquesta devastadora malaltia, evitant alguns aliments i ingredients que contribueixen a ella.

Per exemple, existeix un ingredient que, a Espanya, no és comú usar en cuinar a casa ni és excessivament freqüent en els supermercats, però que, en canvi, és present sense que ens adonem en una infinitat d'aliments, especialment alguns molt processats. Es tracta del xarop de blat de moro amb alt contingut en fructosa. Aquest ésun edulcorant de baix cost molt emprat en la indústria alimentària i s'ha demostrat que afavoreix el creixement de tumors en el còlon en ratolins pels quals hi ha motius per a pensar que l'efecte podria donar-se en humans.

Així ho recull un article publicat en el mitjà científic Science, en el qual es descriuen els resultats d'una recerca duta a terme sobre aquests petits mamífers.

Concretament, els autors van modificar genèticament uns ratolins per a eliminar el gen que codifica la proteïna APC (que en condicions normals protegeix enfront del creixement anormal de les cèl·lules del còlon i el recte). Després, els van dividir en dos grups i a un li van proporcionar una solució d'aigua endolcida amb el xarop, mentre que l'altre rebia aigua pura.

El que van trobar és que aquells que rebien aigua endolcida van guanyar ràpidament massa corporal, amb el que van haver de reduir la quantitat de xarop a fi de prevenir que desenvolupessin obesitat; després d'això, aquells que rebien xarop de blat de moro desenvolupaven tumors més grans que els seus homòlegs tractats amb aigua.

Això podria explicar-se pel fet que en determinades fases de la malaltia, el càncer s'alimenta preferentment de sucres com la fructosa abans que d'altres nutrients com a proteïnes o greixos.

En principi, cal tenir en compte que l'estudi en qüestió es va dur a terme en ratolins, per la qual cosa no hauria de ser extensible necessàriament a les persones. Per a dilucidar aquesta qüestió, després de la presentació d'aquest treball els seus autors van anunciar que treballen a replicar aquesta evidència en éssers humans.

tracking