Diari Més

Apareix una nova variant de ómicron identificada per l'OMS: «XE»

Al Regne Unit s'investiguen a més altres dues variants que recombinen ceps previs: la XD i la XF

Apareix una nova variant de ómicron identificada per l'OMS: «XE»Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ball de variants del virus SARS-CoV-2 sembla no tenir fi. Encara que ja se sabia que les mutacions eren un procés inevitableen el desenvolupament del patogen, sempre és rellevant conèixer una nova versió de manera oficial. L'Organització Mundial de la Salut (OMS)acaba d'identificar laXE, variant molt contagiosa d'ómicronque recombina el cep original d'aquesta variant (BA.1) amb laBA.2, també anomenada 'ómicronsilenciosa', que ja era un 75% més contagiosa que laBA.1.

Encara que el descens de contagis és un fet comparat amb els mesos de desembre i gener i la desaparició de les restriccions públiques més elementals sembla qüestió de dies, com en principi ocorrerà amb les màscares en interiors, aquesta nova variant podria canviar la situació.

Per si no fos prou,s'estudien altres dues noves mutacions, laXDi laXF, que porten càrrega genètica de les variants deltaBA.1 i la pròpiaXE.

Un informe oficial publicat el passat 29 de març parla quela variantXEs'havia detectat per primera vegada al Regne Unit el 19 de generper part de l'Agència de Seguretat Sanitària d'aquesta nació; de fet, en l'últim control efectuat en sòl britànic, el creixement de laXErespecte a laBA.2era d'un 10%, amb el queen poques setmanes hauria de convertir-se en lasubvariant predominant.

Curiosament, i segons el Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, els epidemiòlegs que treballen per a les autoritats sanitàries estatunidenques no estan monitoritzant laXE, que avui dia no ha estat qualificada de 'variant d'interès' o 'variant preocupant'. No obstant això, des de l'OMS també s'especifica que el seguiment de possibles noves mutacions continuarà mentre sigui necessari.

L'OMS, per descomptat, prefereix pecar per precaució. A finals de gener, l'epidemiòloga novaiorquesa MaríaVanKerkhove(responsable tècnica de l'OMS per a la covid-19) va explicar que «la pròxima variant de preocupació serà més apta o transmissible, perquè haurà de superar el que està circulant actualment. La gran pregunta és si les futures variants seran més o menys greus».

Símptomes deómicron

És aviat per a poder confirmar si la variantXEcausarà símptomes diferents als que provoca laómicronoriginal generalment: febre, fatiga, tos, secreció nasal, mal de coll i de cap.

tracking