Diari Més

Aquest és el motiu perquè no has de prendre paracetamol per la ressaca

Tot i que aquest medicament és un dels més utilitzats pel mal de cap, els experts no el recomanen

La ressaca ha estat considerada com una malatia, segons un tribunal alemany.

Un tribunal alemany consider la ressaca una malaltiaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones que consumeixen alcohol coneixeran la sensació de despertar-se després d'una nit de beure amb un malestar generalitzat fàcilment identificable. És la famosa ressaca.

I, encara que la millor manera d'evitar-la és, òbviament, abstenir-se del consum d'alcohol, el fet fet està i una vegada que ja la patim podem voler tirar mà de la farmaciola per a pal·liar alguns dels seus símptomes més desagradables, com el mal de cap.

Allí hi ha un vell conegut que tots associem a la cefalea però que, en aquest cas, haurem d'evitar. Es tracta del paracetamol, i no cal consumir-lo per a la ressaca, després d'haver begut o quan es pensi fer-ho.

La interacció del paracetamol amb l'alcohol

El paracetamol és un medicament analgèsic (alleuja el dolor) i antipirètic (baixa la febre) d'ús comú, i és segur respectant les dosis apropiades. No obstant això, com passa amb molts fàrmacs, pot interactuar amb altres substàncies que es trobin en el nostre organisme, arribant a causar efectes nocius.

Això és el que succeeix quan es combina amb l'alcohol. I ocorre perquè totes dues substàncies es metabolitzen (és a dir, es transforma en una molècula més fàcil d'eliminar de l'organisme) en el fetge, i totes dues en part (en cada cas intervenen també unes altres) mitjançant un enzim anomenat CYP2E1.

Normalment, quan es consumeix només una d'elles, aquest enzim es troba en baixa quantitat; el que és bo, ja que el producte de la metabolització del paracetamol per aquesta via és un metabòlit, el NAPQI, lleugerament tòxic i capaç de provocar mort cel·lular. Per sort, en condicions normals, la porció del paracetamol que es transforma en aquest metabòlit és mínima, i s'elimina gràcies al glutatió (un protector de les cèl·lules).

Per contra, en presència d'alcohol, la major quantitat de l'enzim CYP2E1 provoca que la producció d'aquest metabòlit es vegi també incrementada. Si arriba a un nivell més alt del que el glutatió és capaç d'eliminar, es pot produir fins i tot mal hepàtic.

tracking